Foto:Shutterstock

Više od stotinu saobraćajnih kamera za kontrolu brzine ukradeno je u raznim švedskim regijama od kraja avgusta, a misterija ko i zašto ih krade je izgleda razotkrivena u Ukrajini.

Kako prenose lokalni mediji, samo u sredu je oprema za snimanje ukradena sa dva radara za brzinu severno od Stokholma, a švedska policija potvrđuje krađe i tvrdi da ih istražuje.

„Znamo za glasine da se oprema koristi u ruskim bespilotnim letelicama koje su sami izradili, ali ne možemo ulaziti u detalje našeg obaveštajnog rada“, izjavio je portparol švedske službe nacionalne sigurnosti.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane nedavno je na internetu objavilo video rastavljana srušene ruske bespilotne letelice. Na ovaj dron bila je postavljena Canonova kamera, i to pričvršćena čičkom na bespilotnu letelicu koja je amaterski napravljena, a ova vrsta kamere je vrlo slična onoj koja se koristi u švedskim kamerama za kontrolu brzine.

Kako piše Revija HAK, Rusi takve dronove napravljene u kućnim uslovima koriste za lociranje ukrajinske vojske na terenu, a cena jedne ukradene kamere je 22.700 evra.

Bonus video: Ovo su najvažnija pravila vožnje tokom jeseni