crvene tačkice na nogama
Foto: Profimedia

Leto je pred vratima, pa više nego inače brinemo o svakom deliću tela. Zato u ovo doba godine naročito nervira bilo kakav problem s kožom. Crvene tačkice po nogama nisu opasne po zdravlje, ali bi mnogi voleli da ih nemaju.

Čuvajte se uraslih dlačica

„Jagoda noge“ mogu izazvati tri stvari – keratosis pilaris, folikulitis  i urasle dlačice. U prvom slučaju prekomerna proizvodnja keratina blokira folikule dlake, pa nastaju kvržice. To uzrokuje zadebljanje kože, posebno na nadlakticama i bokovima, ali i na zadnjici i licu. Onda se javljaju male bubuljice, pa koža bude gruba i neravna. I mada se ne zna tačan uzrok ovoj pojavi, moguće je da je problem genetski. Iako ne postoji lek, simptomi se mogu ublažiti odgovarajućom negom kože i pravilnom ishranom.

S druge strane, folikulitis predstavlja inficirane, upaljene folikule dlake koji na koži ostavljaju fleke. Inficirane dlačice lako ispadaju ili se odstranjuju, a nastaju novi čvorići.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by be.YOU.tiful (@die_schoenheitsschmiede) on

Problem sa urastanjem jakih dlaka obično izaziva hronično crvenilo ili upalu, pa su otuda moguće „jagoda noge“. Urasle dlake obično se javljaju oko bikini zone i na nogama, posebno nakon depilacije voskom ili brijanja, ali i posle korišćenja epilatora.

Pročitajte još:

Pazite sa pilingom i brijanjem

Iako će se neposredno nakon tretmana činiti da ste rešili problem, grubi piling zapravo može da napravi više štete nego koristi i da dodatno nadraži kožu. Umesto toga koristite nežno sredstvo za čišćenje, a zatim stavite kremu ili losion sa salicilnom kiselinom. Ona će razbiti keratinske čepove, a neće vam iritirati kožu.

Kod folikulitisa važno je paziti sa brijanjem – da se folikuli dlake ne bi dodatno iritirali, pa zato redovno menjajte brijač, čim počne da se tupi.

U svakom slučaju, bitno je da koža uvek bude hidrirana, ali i da folikuli mogu da dišu, pa kad god možete, izbegavajte tesnu odeću.

Ukoliko se problem s „jagoda nogama“ stalno ponavlja, najbolja opcija je da odete kod dermatologa ili kozmetičara, a rešenje može biti i trajno lasersko uklanjanje dlačica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram