Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Koža je najveći organ u vašem telu i ujedno je prva linija odbrane protiv raznih hemikalija, virusa, bakterija, UV zračenja i raznih drugih stvari kojima je izložena svakodnevno. Zbog svega toga, ujedno je i veoma ranjiva, pa bi zato svaki čovek trebalo jednom godišnje da ode na preventivni pregled kod dermatologa.

Naizgled trivijalne stvari, kao što su ujedi buba, znoj i prljava voda, mogu da imaju veliki uticaj na kožu i da ostave posledice, poput neprijatnih osipa i još neprijatnijih gljivičnih infekcija. Ako tome dodamo i one zaista opasne stvari, kao što su opekotine od sunca i karcinom kože, jasno je zašto bi poseta dermatologu trebalo da vam bude obavezna stavka svake godine.

Posetu dermatologu smo poslednja dva meseca svi pomerili za „kad sve prođe“ period posle pandemije, ali ne bi bilo loše da napravite spisak pitanja baš sada. Mi smo izdvojili 10 uz koja ćete biti sigurni da će vam koža ostati u dobrom stanju.

Ima li nekih promena na mojim mladežima, belezima i flekama?

Vaša koža je izložena suncu čak i kada toga niste svesni. UVA i UVB zraci nikad ne miruju, a oblaci i zimsko vreme ne mogu da ih zaustave. Zato je jako važno da redovno pregledamo sve mladeže i da pratimo stanje – samo uz redovne preglede možemo da budemo sigurni da će svaka eventualna promena biti uhvaćena na vreme.

Šta je ova izbočina/izraslina koja nikako da prođe?

Možda je u pitanju obična potkožna bubuljica. Ali možda i nije. Nemojte da vam bude glupo da pitate lekara za svaku promenu na koži, ma koliko vama delovala naivno.

Kako da proveravam kožu kod kuće?

Da li redovno pregledate mladeže po telu? Da li uopšte znate na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju?

Pročitajte još:

Lekar će vam to najbolje objasniti. Generalno su stvari na koje treba obratiti pažnju sledeće: asimetrija (jedna strana mladeža je drugačija od druge), neravne ivice, neujednačena boja, prečnik veći od 6 milimetara i bilo kakva promena (boje, oblika ili veličine), ali dermatolog može da vas uputi u to na koje mladeže posebno treba da obratite pažnju, kao i kako da prepoznate opasne promene.

Kako da dobijem dovoljno vitamina D bez izlaganja suncu?

Vitamin D se sintetiše prilikom izlaganja suncu, zbog čega je dovoljno sunčeve svetlosti krucijalno za održavanje zdravog nivoa ovog vitamina. Međutim, preterano izlaganje dovodi do potencijalno opasnih posledica. Koja je zlatna sredina? Vaš lekar će vam najbolje objasniti kako da dođete do ovog vitamina i leti i zimi, a možda vam i preporuči suplement, koji svakako ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku.

Koliko kreme sa zaštitinim faktorom treba da stavljam?

Odgovor je – više nego što ste mislili. Za pokrivane celog tela vam je potrebno oko 30 grama kreme, dok je za lice dovoljno od 3 do 5 grama. Takođe, ne zaboravite da se SPF krema na lice nanosi svakog dana, tokom cele godine.

Mogu li da idem na sunce dok pijem ove lekove?

Postoje lekovi koji vas čine osetljivijim na sunce, zbog čega možete lakše da izgorite i tako napravite više štete nego koristi, Pre izlaganja suncu, posavetujte se sa dermatologom oko lekova koje uzimate i ne zaboravite da mu navedete sve lekove koje pijete.

Koji su najbolji proizvodi za moj tip kože?

Da li je vaša koža suva ili isušena? Da li je masna ili kombinovana? Nema potrebe da ove dileme rešavate sami, jer će vam stručnjak veoma lako reći koji vam je tip kože i, u skladu sa time, koje proizvode bi trebalo da koristite. Samo zato što vaša drugarica koristi neku kremu i ima super kožu, ne znači da će ta ista krema biti idealna za vas.

Šta mi izaziva bubuljice?

Da li je u pitanju bakterijska infekcija? Ili su hormonske akne? Možda su posledica neadekvatne higijene, ili proizvoda koji začepljuju pore? Da nije u pitanju ishrana? U zavisnosti od toga šta je uzrok bubuljica, lečenje može da izgleda drugačije, a dermatolog će vam najbolje objasniti šta treba da promenite kako bi vam se lice poboljšalo.

Kako zaista mogu da usporim starenje?

Brojne reklame za „magične“ kreme, koje obećavaju neverovatne rezultate preko noći, uglavnom su čista laž. Međutim, to ne znači da ne postoji način da se bore odlože ili ublaže, a pravi stručnjak može da vam kaže kada je idealan trenutak da krenete sa tretmanima, kao i koji tretmani će zaista imati efekta na duge staze.

Kada da dođem na sledeću kontrolu?

Uglavnom se na preventivne preglede ide jednom godišnje. Međutim, vaše lekar će vam možda tražiti da dođete ranije. I, ako to traži, poslušajte ga – sigurno nije bez razloga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar