Foto:Vesna Lalić/ Nemanja Jovanović/ Zoran Lončarević/Nova.rs

Sin Marine Tucaković i Aleksandra Radulovića Fute, Milan Laća Radulović, iznenada je preminuo. Muzička porodica, koja je iza sebe ostavila riznicu najvećih pop i estradnih hitova, ostala je sa jednim članom - Futom.

Pre više od godinu dana, nakon borbe sa dugom i teškom bolešću, preminula je legendarna Marina Tucaković, tekstopisac, autorka najvećih estradnih hitova. Tokom svog života, pre dvehiljaditih, stvorila je ogroman broj muzičkih zvezda i pesama radeći upravo sa svojim suprugom, Futom. Nakon dvehiljaditih, Futa se kao kompozitor povukao, a Marina je radila sa drugim kompozitorima nastavljajući da stvara hitove.

PROČITAJTE JOŠ

Talenat od svojih roditelja nasledio je i Milan Radulović Laća, koji je poslednjih godina pisao aktuelne tekstove za nove muzičke hitove. Između ostalog, pisao je za Cecu, Anastasiju Ražnatović, Anu Nikolić, ali i Jelenu Karleušu.

Ako se vratimo na period pre dvehiljaditih godina, Marina je na početku osamdesetih, dok još nije bila sa Futom, otkrila grupu Zana, te joj je uradila ceo prvi album. Zajedno su „stvorili“ i druge velike izvođače, poput Željka Šašića, Željka Samardžića i Džeja, kojima su pisali i komponovali prva muzička izdanja – ona koja su ih prvobitno proslavila. Nakon što se Futa povukao, Marina je radila sa Aleksandrom Milićem Milijem, između ostalog na poslednjem Cecinom albumu „Autogram“, ali i sa Goranom Ratkovićem Raletom, Damirom Handanovićem i drugim kompozitorima.

Interesantno je to da je Laća zajedno sa Marinom napisao tekst za pesmu „Autogram“, ali je napisao i „Adio Amore“ za Rastu.

Upravo je Laća u velikoj ispovesti za Nova.rs, nakon smrti Marine Tucaković, ispričao kako je nastala Rastina pesma.

„Rasta je hteo pesmu ‘Adio amore’ za sebe. Marina i ja smo je pisali zajedno, taj refren smo naviše voleli. Meni je palo na pamet – Adio amore, još volim te jako, iako si davno izgubila sjaj … Dva dana nakon izlaska iz klinike smo rešili tu pesmu. Rasta se oduševio i pao je na dupe kada je čuo pesmu. Snimio je i to je bilo to“, rekao je Laća ranije za Nova.rs. 

Laća je pre svoje smrti pisao i pesme za novi album Jelene Karleuše, zajedno sa reperkom Sajsi MC. Kako je Karleuša rekla u svojoj oproštajnoj poruci, jedna od pesama se zove „Krvave suze„.

Međutim, iako ga je smrt prekinula i iza sebe je ostavio tek nekoliko velikih hitova, među kojima i „Kamen“, Anastasije Ražnatović, Marina Tucaković i Futa su godinama stvarali umetnička dela koja su uveseljavala, ali i rastuživala generacije.

„Kukavica“, „Šta je to u tvojim venama“, „Kuda idu ostavljene devojke“, „Vazduh koji dišem“, „Da li to ljubav od nas pravi slabiće“, samo su neke od pesama koje su Marina i Futa radili za Svetlanu Cecu Ražnatović.

Džejeve legendarne numere su takođe produkt njihovog talenta – „Zar ja da ti brišem suze“, „Gde je ljubav naša“, „Ugasila si me“, „Nije lako biti mlad“, „Nikome nije žao kao meni“, „Ko se s nama druži“, „Gde ću sada moja ružo“, „Rađaj sinove“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pop muzika im takođe nije bila strana, naročito Marini, koja je pisala tekstove pesama „Osloni se na mene“, „Ljuljaj me nežno“, „Smejem se a plakao bih“, „Pomagajte drugovi“, „Nije za nju“, „Pitaju me pitaju“, legendarnog Olivera Mandića. Radila je i sa Zdravkom Čolićem. „Ruška“, „Čija je ono zvijezda“, „Malo pojačaj radio“, „Noć mi te duguje“ – sve su to njeni  hitovi, ali i mnogi drugi.

U Marininom opusu se nalaze i numere „Usne boje vina“ Bobana Rajovića, zatim „Stranac u noći“ Masima Savića, potom „Nikome nije lepše nego nama“ i „Hajde vodi me odavde“ pevačice Viki Miljković.

Nakon velike tragedije koja je zadesila Marinu Tucaković, kada joj je prvi sin Miloš preminuo, Marina je za Anu Nikolić napisala legendarnu pesmu i možda Anin najveći hit „Mišo moj“, a pre toga uradila joj je megahitove „Romale, romali“ i „Januar“.

Marinine pesme, koje će se zauvek pevati na slavljima i veseljima, ali i slušati u kućama, jesu i „Lijte kiše“ od Zorice Marković, „Zašto nosiš prsten moj“ od Mire Škorić, „Zora je“, od Nede Ukraden, „Hajde da se volimo“, „Sitnije cile sitnije“, „Mače moje“ od Lepe Brene, ali i „Krivo mi je“, Miloša Bojanića, „Gori More“, „Vežite mi ruke“, „Crna ženo“, „Ko na grani jabuka“ Željka Šašića, potom i pesma „Za šaku ljubavi“ Mire Kosovke.

Marina Tucaković zaslužna je i za jedna od najvećih hitova Dare Bubamare – „Zidovi“.

Pisala je pesme i za Indiru „Zmaj“, „Lopov“, „Moj živote da l si živ“, , ali i „Moj lepi stariji čovek“ Mine Kostić. Napisala je i veliki broj pesama za pevačicu Jelenu Karleušu: „Ludača“, „Mala od skandala“, „Upravo ostavljena“, „Insomnia“, „Manijak“…

Generacije su plakale uz pesmu „Ti samo budi dovoljno daleko“ Generacije 5, a koju je takođe uradila Marina Tucaković. Napisala je i „Princezu“ Dada Topića i Slađane Milošević, a da će zauvek biti muzička legenda, svedoči i to da je napisala čuvenu pesmu „Flojd“ za film „Nacionalna klasa“.

BONUS VIDEO: Aleksandar Milić Mili, Dragan Kremer: Marina Tucaković je bila pravi konceptualni umetnik