Miroslav Mika Antić. Foto: Youtube/rakovac1

Prošlo je 36 godina otkako nas je napustio čuveni pesnik, ali je u našoj kulturi, zbog stihova koji još uvek žive, ostao besmrtan.

Miroslav Mika Antić, veliki srpski pesnik, preminuo je 24. juna 1986. godine nakon duge bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao i njegova dela, životna priča umetnika bila je autentična i neobična.

U Kikindi, gde je odrastao, u istoj školskoj klupi sedeo je sa Jovanom Ćirilovim. Njegovi prijatelji bili su Zuko Džumhur, Momo Kapor, Arsen Dedić.

Velika i neostvrena želja pesnika bila je da ostvari odnos na Ivom Andrićem, što se nikada nije desilo. Prepostavlja se da je razlog tome bio Mikin boemski život, koji je se u potpunosti razlikovao i bio je čak neprihvatljiv za Andrićevu prirodu, te slavni književnik nije želeo kontakt sa takvim društvom.

Bilo je nekoliko pokušaja da se dođe do susreta Iva Andrića i Mike Antića. Jednom prilikom Mika je bio sa džudistima reprezentacije u Aranđelovcu jer je voleo džudo i smatrao je da je to filozofija života. Reprezentativci su hteli da porazgovaraju i da se slikaju sa nobelovcem, koji je večerao u izolovanom salonu „Starog zdanja“ i gustirao crveno vino. Zamolili su Miku da posreduje, ali Andrić je to odbio, kako piše „Serbian times“.

Mika je voleo Desanku Maksimović i ona je volela njegovu poeziju, družio se sa Perom Zupcem, a njegov najbliži beogradski prijatelj bio je Brana Petrović, koji ga je prozvao „vojvodom Vojvodine“.

Foto: Wikipedia/Vojin Todić fotoreporter Jedinstva

Kada se pesnik svojevremeno preselio iz Pančeva u Novi Sad, došao je potpuno praznih ruku. U tom teškom periodu života primio ga je pesnik Mihail Babinka i ponudio mu jednu svoju sobu i nešto novca. Tu je živeo s prvom ženom Bubom. U znak zahvalnosti zbog ove pomoći pesnika, Mika je kasnije ulicu u kojoj je živeo u Novom Sadu nazvao po svom Mihailu Babinki.

Antić je nakon toga dobio posao u Dnevniku, gde je pekao novinarski zanat, a nakon razvoda od Bube podigao je plate za čitavu godinu unapred, kako bi isplatio bivšu suprugu nakon završene brakorazvodne parnice. Tako je 12 meseci živeo bez primanja, imao je samo neke honorare i dosta je propatio u toku te godine.

Tada je, kako se piše, čuvena glumica Mira Banjac brinula o njemu.

Mira Banjac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Odlazio je kod nje i njene majke na ručak, poklanjala mu je čarape da ne ozebe. On to nikad nije rekao svojoj majci i sestrama, nikad se nije žalio na život i siromaštvo. Čak je sakupio pare i kupio sestri cipele za matursko veče.

Pre smrti dugo se borio sa rakom vilice, zbog čega su muhirurzi odstranili deo jezika.

BONUS VIDEO: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar