Foto:Zoran Loncarević; TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Hrvatska književnica Vedrana Rudan govorila je o feministkinjama, njihovoj borbi za ženska prava, ali i o slučaju voditeljke Nikoline Pišek.

Upitana kako doživljava to što je feministkinje ne vole, imajući u vidu i to da često kritikuju njene stavove, te da se tako nedavno – nakon što je bila oštra prema onome što je zadesilo Pišekovu posle smrtni njenog supruga – našla i na udaru brojnih komentara na društvenim mrežama, Rudan je imala oštar odgovor.

PROČITAJTE JOŠ

„Nisam na mrežama tako da pojma nemam što se tamo dešava. ‘Feministkinje’ me ‘ne vole’? Zašto bi me voljele? Ne volim ni ja njih, ako su vaše ‘feministkinje’ poput naših. Alapače opsjednute sobom koje su uvijek spremne pomoći ‘siroticama’ koje to nisu. Nikolina Pišek nikad nije bila žrtva. Ona je hrabro nešto što zna što hoće i kako se toga dočepati. Nju ne treba ni žaliti ni braniti“, rekla je Rudan za „Kurir“.

U nastavku je takođe iznela vrlo kontroverzan stav o ženama.

„Gdje su bile i gdje su vaše ‘feministkinje’ kad se trebalo suditi vašim ‘uglednim’ zlostavljačima i silovateljima? Mislim na one odvratne političare. Jesu li demonstrirale, prozivale suce i sutkinje? ‘Nevini’ dvojac, zapravo dvojica odvratnih mužjaka, dobili su podršku medija i institucija. Feministice bi trebale biti žene koje se bore za ženska i ljudska prava. Ne preko portala. Sviđaju mi se ove žene koje su zbog vaše najnovije silovateljske zvijezde izašle na beogradske ulice. Te su žene na pravom putu. Treba pokazati stav i bijes. I učiniti sve da se pomogne prebijenim i silovanim ženama koje nemoćne i siromašne same sebi ne mogu pomoći. Nisu sve žene žrtve. Ima i dobrih glumica“, rekla je Rudan.

Rudan je ranije pisala i kolumnu o Nikolini Pišek.

„Neobični muškarci i neobične žene vole avanture. Ne analiziraju porijeklo imovine svoje novopečene rodbine sve dok to znači nositi brilijante, putovati svijetom, kupovati vile, na skupim fakultetima školovati djecu. Jasno je i njima da nema besplatnog ručka. Ako si vragu prodao dušu, onda ćeš to i platiti“, rekla je Rudan ranije o Pišek u svojoj kolumni.

„Gospođa o kojoj pišem plaća svoj izbor. Mi drugačije plaćamo svoj. Ne kažem da je naš izbor pravi. Ne kažem ni da je bolji. Želim reći, sve žene koje je danas žale je zapravo vrijeđaju. Ne žalim je ni najmanje. Ima utakmica u nogama. Izvući će se iz ove frke, nije joj prva. Ona je neobična žena“, dodala je ona.

BONUS VIDEO: Vedrana Rudan o Konstrakti