Vladimir Zelenski na otvaranju Kanskog festivala
Vladimir Zelenski na otvaranju Kanskog festivala Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski videopozivom iz Kijeva se obratio učesnicima na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u Zagrebu koji je domaćin.

„Hvala našim hrvatskim prijateljima što su pozvali naše ukrajinsko izaslanstvo na ovaj samit, što podržavate Ukrajinu i Krim, to nas je ujedinilo i na prošlom samitu, te naše zajedničke vrednosti, to je izostalo, nažalost, 2014. kad je Rusija počela sa svojom suludom agresijom i sada svi osećaju posledice. Svet gubi, a svemu tome je uzrok okupacija Krima 2014. Sada su živote izgubili hiljade i hiljade Ukrajinaca, Rusi ubijaju decu, žene i starce, nezavisno od toga koliko imaju godina. Svet je postao okrutnije mesto gde Rusija može izazvati glad, ruši stabilnost i na Bliskom istoku i severnoj Africi“, rekao je dodavši kako je Rusija ucenjuje sada ceo svet i tvrdi da je Krim njihov, prenosi 24sata.hr.

„Ali ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu i tek tada će svet osetiti da je rat prestao“, rekao je.

Svi nivoi su potrebne kako bi se odgovorilo na ruske provokacije, naglasio je ukrajinski predsednik.

„Teče deveta godina ruske okupacije, lišili su Ukrajince normalnog života i poluostrvo privrednog razvoja, zabranjuju verske slobode i imaju versko i etničko čišćenje, ako ste muslimani, Rusi vas smatraju kriminalcima, ako ste neka manjina, takođe. Razmislite o tome, ljudi tamo žive tako već devet godina. Povratak ukrajinske zastave na Krim je povratak normalnog života“, poručio je.

PROČITAJTE JOŠ:

Obnovićemo našu Ukrajinu, naglasio je Zelenski.

„Potrebne su nam tri stvari – vojna i finansijska pomoć i sankcije. I ja vas molim da to radite, to je temelj za budući mir. Naša saradnja se mora nastaviti i nakon što povratimo teritorijalnu celovitost. Molim vas obećajte mi da ćete posetiti naš oslobođeni Krim čim se tamo vratimo jer taj deo Evrope nije video tako uvažene goste dugo vremena“, poručio je.

Zahvalio je Jandrokoviću i Plenkoviću na gostoprimstvu.

„Slava Ukrajini“, zaključio je. S vama smo, odgovorio mu je Jandroković.

Okupljeni zvaničnici su mu aplaudirali nakon obraćanja.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar