Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK /TV channel / WillWest News / Profimedia/Not supplied / WillWest News / Profimedia/Andrei Rublev's Museum / WillWest News / Profimedia

Dok zapadne nacije uvode sankcije ljudima koji su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, možemo sa sigurnošću da kažemo da se sada o njegovom privatnom životu dosta više zna nego ranije. Na meti zapadnih sankcija su njegova deca, dve zakonite ćerke o kojima javnost nije znala mnogo, kao i ljubavnica Alina Kabajeva sa kojom je, kako se nagađa, već godinama u vezi.

Ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije previše voleo kada ga novinari pitanju o privatnom životu i porodici. Godine 2008. on je već osam godina bio na vlasti i bio je u poseti Italiji. Održao je konferenciju za medije, a uz njega je tada bio i njegov prijatelj, italijanski političar i bivši premijer Silvio Berluskoni.

Tokom tog leta, prema pisanju medija, Putinove ćerke su odmarale u jednoj vili u Italiji. Išle su na izlete i u luksuzne kupovine, a njihovi identitete su ostali skriveni. Takva strategija zaštite porodice dobro je funkcionisala za Putina, sve dok nije napao Ukrajinu 24. februara. Kako piše Njujork tajms, sada se fasada ruši i baca novo svetlo na privatni život ruskog lidera, prenosi Njujork tajms.

Neki od prvih tačaka njegovih komplikovanih porodičnih poslova otkriveni su upravo u Italiji te 2008. godine. Nekoliko dana pre tog dodađaja Moskovski korespondent je objavio da su se Putin i njegova supruga Ljudmila tajno rastali. Novine su pisale da je Putin zaljubio u gimnastičarku Kabajevu.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SPUTNIK

„Uvek sam negativno reagovaro na one koji se svojim radoznalim nosevima i erotskim fanzijama mešaju u živote drugih ljudi“, rekao je Putin. Berluskoni je tada iz „zamišljenog pištolja pucao“ na novinarku Nataliju Melikovu koja je postavila pitanje o Putinovom privatnom životu, dok se Putin smeškao i klimao glavom. Nekoliko dana kasnije, moskovska dopisnica je obustavila svoje istraživanje iz „finansijskih razloga“.

Putin je oduvek smatrao da je bezbednost njegovih ćerki pitanje nacionalne bezbednosti. Bivši operativac KGB je iz tog razloga svoj privatni život obavio velom tajne i umotao u brojne glasine.

On ima dve zvanično priznate ćerke, ali tokom prethodnih godina šuškalo se da ima i vanbračnu decu. O njegovim ćerkama se ne zna puno, a neki ih čak ne bi prepoznali na ulici. Supruga Ljudmila se povukla iz javnosti nakon razvoda od Putina, a pre nekoliko godina samo je stigla vest da se ponovo udala.

Od kada počela ruska invazija na Ukrajinu, počele su da kruže priče da je Putin svoju ljubavnicu Kabajevu i njihovu navodno vanbračnu decu sklonio u Švajcarsku. O vanbračnoj deci i zajedničkom životu sa Kabajevom se samo nagađa. Putin i ona kao par nikada nisu viđeni u javnosti. Kabajevu su mediji snimili u društvu dvojice dečaka ali se ona pravdala da su joj to nećaci.

Alina Kabajeva Foto: EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV

„Ima toliko priča. Sve mogu biti istinite ili ne mora nijedna. I to je neka vrsta Putinove magle“, rekla je Nina Hruščova, profesorka međunarodnih poslova u Novoj školi u Njujorku.

Ističe da je Putin istovremeno i opsesivno tajanstveni i egzebicionista koji se hrani time što ga Zapad prikazuje kao superzlikovca. Praunuka Nikite Hruščova, rekla je da je Putin imao vizantijski pogled na svet tipičan za Kremlj, i da je poput Staljina prihvatio i ovekovečio mitologiju začinjenu istinom.

„Vi stvarate dezinformacije. Stvarate atmosferu nečega o čemu svi nagađaju i o čemu svi raspravljaju i sve je tajno“, rekla je.

Decenijama je malo ko uspeo da prodre u neprozirni zaštitni mehur koji je izgrađen oko Putina, njegove porodice i njemu bliskih oligarha, kao i njihovih bogatih resursa, ali je Putinova invazija na Ukrajinu to promenila. SAD su aprilu uvele sankcije njegovim ćerkama, navodeći ih kao članove porodice. Takođe su skoro uveli sankcije i Alini Kabajevoj.

Stručnjaci za sankcije kažu da su te mere imale za cilj da nanesu Putinu konkretnu finansijsku štetu, nego da mu pošalju poruku da je njegova agresija prešla granicu i da Zapad može da dopre do njegovog skrivenog sveta, prenosi Njujork tajms.

Foto:Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK

„Generalno gledano, sankcije koje nije odobrio Savet bezbednosti UN su loše, a što je najvažnije, beskorisne su“, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

„Sankcije protiv porodice, rođaka, poznanika i novinara su glupe“, rekao je.

Holandski ogranak

Na jednom travnjaku na periferiji Amsterdama, demonstranti su nedavno poslali poruku Putinu preko njegove ćerke. U blizini ukrajinskih zastava postavljenih usred srca napravljenog od sveća, pisalo je: „Izgleda da je do vašeg oca teško doći i očigledno ga je nemoguće zaustaviti, čak ni njegovim vašalima. Ali kao što svi znamo, očevi i ćerke su druga priča“. Stajalo je i „preklinjemo te Marija“.

Ono što se u početku činilo malo verovatnim mestom za nekakvu žalbu i slanje poruke, ima više smisla kada se shvati da je to zemlište kupio Jorit Fasen, Holanđanin koji je u braku i ima najmanje jedno dete sa Marijom Voroncovom, koja je poznata kao najstarija ćerka Vladimira Putina.

Tokom 15 godina otkako je Voroncova tajno počela da živi u Holandiji, povremeno je bilo u fokusu lokalnog gneva zbog svog oca. Stvari su postale posebno napete 2014. godine nakon što su separatisti koje podržava Rusija oborili avion koji je leteo iznad Ukrajine. Tada je nastradalo oko 298 ljudi, od čega skoro 200 Holanđana. Gradonačelnici širom Holandije zahtevali su da se Voroncova deportuje.

Jedan holandski medij je nedavno uspeo da dođe do Fasena u Rusiji. On je rat u Ukrajini nazvao neprijatnošću i negirao je da je bio muž Marije Voroncove, prenosi Njujork tajms.

O svadbi Putinove najstarije ćerke i Fasena se dosta pričalo. Mnogi gosti i članovi porodice nisu znali ko je Marija Voroncova i ko su joj roditelji.

Foto: Nevar inc. east2west news East2West News Profimedia/Printscreen/Youtube/Rossia

Marijini roditelji nisu prisustvovali njenoj svadbi u Holandiji. Mladoženjin istaknuti rođak, umetnik Kasper Fasen rekao je da je sledeći put video Mariju na rođendanskoj zabavi svoje tetke. Kasper je istakao da mu je rođak ponudio priliku da prodaje svoja umetnička dela u Rusiji i da su tada počele da kruže glasine o Marijinom poreklu. Međutim, umetnik je odbio.

Godine 2010. ruska novinska kuća Nju tajms je objavila je Jorit, tada službenik ruske konsultantske firme, pretučen od strane telohranitelja Matveja Urina, vrhunskog ruskog bankara, koji očigledno nije znao sa kim ima posla. Urin je odmah izgubio dozvole za upravljanje bankama, a telohranitelji su završili zatvoru. Ruski novinari su spekulisali da je Holanđanin Putinov zet, iako je Jorit to uvek poricao.

Sergej Roldugin, violončelista i blizak prijatelj Vladimira Putina i Marijin kum, rekao je u jednom intervjuu 2012. godine da je Marija dobila sina. Godine 2017. Putin je u intervjuu sa Oliverom Stounom priznao da je postao deda. Pojedine komšije Marije i njenog muža su uvereni da su videli Putina kako joj dolazi u posetu.

„Videla sam Putina“, rekla je Patriša Kortekas (62), dok je stajala ispred supermarketa u koji je on navodno ušao. Istakla je da bio sa obezbeđenjem.

Do 2014. Marija je postala specijalista pedijatrije. Njen program pomaže deci sa endokrinim problemima, a dobio je sredstva moćne Alfa banke. To bi mogao da bude razlog zašto je Ministarstvo finansija SAD odlučilo da je kazni.

Sankcije bi mogle da naškode i njenoj porodici. Ona se prema pisanju sajta Meduza, razvela od Jorita i ponovo se udala za Rusa koji je dobio posao u kompaniji Novatek.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

„Disciplinovana ćerka“

Putin se uvek trudio da ulepša svoj imidž i da se predstavi kao porodični čovek koji brine o svojim bližnjima. Tako je bilo i u priči kada morao da spasava porodicu u trenutku kada je neispravna sauna spalila njihovu porodičnu vikendicu.

Tada je istakao da su najviše toga prošle njegove ćerke koje su izgubile sve svoje igračke.

„Maša mi je kasnije rekla da nije mogla da spava nekoliko meseci nakon toga. Izgubili su sve što im je bilo poznato“, rekao je.

Sada je požar zbog Putinovog rata u Ukrajini ponovo zapretio da im oduzme sve. To važi i za drugu Putinovu ćerku, Katju, koja se kako kaže Putin ispostavila kao „najdisciplinovanija“.

„Kada sam viknuo: ‘Izlazite iz kuće’, ona je ispustila kašiku na sto i izlašla iz kuće bez ikakvih pitanja“, rekao je.

Kako piše Njujork tajms, Katja koja je živela pod pseudonimom Katerina Tihonova, je ta koja se više pridržavala kruga uticaja svog oca. Godine 2013. se udala za Kirila Šamalova, bliskog Putinovog saradnika i glavnog akcionara Banke Rusije. Godine 2020. ruska novinska kuća Important Storis je dobila pozivnice za venčanje koje je Šamalov poslao Mariji i Joritu.

Katerina Tikhonova Foto:Vesti Rossiya / WillWest News / Profimedia

Katerina se bavi i aktrobatskim rokenrol plesom. Na društvenim mežama se mogu naći brojni snimci njenih nastupa.

„Svi su znali da je ona Putinova ćerka“, rekao je Edilio Pegano, koji je ćesto sudio na događajima na kojima se Katerina takmičila. Godine 2014. Pagano je sa njom radio u izvršnom komitetu Svetske rokenrol konferderacije, sa sedištem u Švajcarskoj. Retko je dolazila na sastanke ali kada bi došla uvek je bila u pratnji dva telohranitelja.

Putin je u intervjuu 2011. godine rekao da je Katerina diplomirala orijentalistiku na Univerzitetu u Sankt Peterburgu. Katerina je vodila istraživački institut za sponzorisanje i podršku mladim naučnicima koji je delimično finansirala naftna kompanija Rosnjeft. Do 2014. je pomagala u nadgledanju proširenja Moskovskog državnog univerziteta, radeći kao veza sa poslovnim sektorom.

Kako je ona profesionalno bolje stajala, tako je raslo i bogatstvo njenog muža. Ona i Šamalov su kupili vilu u Bijaricu u Francuskoj od oligarha Genadija Timčenka. Katerina se 2018. godine pojavila u jednoj ruskoj televizijskoj emisiji gde se predstavila kao direktorka Inopraktike i zamenica direktorka Instituta za matematička proučavanja složenih sistema Moskovskog državnog univerziteta.

Foto: Vesti Rossiya / East2West News / Profimedia

Te iste godine su mediji objavili da se razvela od muža i da je par podelio svoje bogatstvo u iznosu od dve milijarde dolara. SAD su uvele sankcije Šamalovu, identifikujući ga kao bivšeg Katarinog supruga. Godine 2019. postala je član saveta Ruske Svetske federacije plesnih sportova.

PROČITAJTE JOŠ:

Druge žene u Putinovom životu

Pored Putinovih zakonitih ćerki, u javnosti se dosta pričalo i o njegovoj navodnoj vanbračnoj ćerki Elizaveti Krivonogih. Ona je ćerka Svetlane Krivonogih, koja je nekada bila čistačica u Sankt Peterburgu. Elizaveta se rodila 2003. tokom prvog Putinovog mandata, a Svetlanin život tada kreće uzlaznom putanjom. Ona se tokom godina obogatila, ima brojne nekretnine širom sveta i vlasnica je skijališta u kojem se udala druga Putinova ćerka.

Godine 2021. godine kada su objavljeni Pandorini papiri – saznalo se da Svetlana ima bogatstvo od 100 miliona evra i da ima stan u Monaku od 3,7 miliona dolara.

Pored Krivonogih, najviše se pričalo o Alini Kabajevoj, koja se povezuje sa Putinom još od 2008. godine. Ona je poznata gimnastičarka, koje je nakon sportske karijere postala političarka, imala je mesto u ruskoj Dumi, a sada vodi medijsku kompaniju za koju se priča da je u Putinovom vlasništvu.

Švajcarski mediji su često pisali kako je Kabajeva živela u Švajcarskoj i da je tamo rodila dete Putinu, na jednoj klinici u blizini Lugana 2015. godine. U okolini Lugana, stanovnici su sigurni da je ona živela tamo, u luksuznoj zgadi koja je gledala na jezero i koja je bila dobro čuvana.

Međutim, portir u pomenutoj zgaradi kaže da tamo radi 10 godina i da nikada nije video nikoga pod tim imenom. Takođe, niko od vernika u obližnoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi nije video Kabajevu. Ukrajinske izbeglice su naglasile da bi je izbegavale da su je kojim slučajem srele.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare