Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bajdenova administracija utvrdila je da je kineski balon za nadzor, koji su u subotu oborili američki avioni, imao tehnologiju elektronskog nadzora koja je sposobna da nadgleda američke komunikacije, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

„Balon je bio sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka i bio je deo flote koja je preletela više od 40 zemalja na pet kontinenata. Deo je flote balona NRK-a (Narodne Republike Kine) razvijenih za izvođenje nadzornih operacija sa proizvođačem povezanim sa kineskom Narodnom oslobodilačkom vojskom (PLA)“, dodao je zvaničnik.

Zvaničnik je sugerisao da SAD očekuju sankcije zbog prisustva balona u vazdušnom prostoru SAD – što su američki zvaničnici više puta nazivali kršenjem suvereniteta SAD i međunarodnog prava.

„Oprema balona za velike visine je očigledno bila za obaveštajni nadzor i nije u skladu sa opremom na balonima za vremenske prilike. Imao je više antena i verovatno je sposoban za prikupljanje i geolociranje komunikacija. Opremljen je solarnim panelima dovoljno velikim da proizvede potrebnu snagu za rad više aktivnih senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka“, dodao je zvaničnik.

Operacija izvlačenja delova balona koji je oboren je u toku, a analiza se nastavlja u laboratoriji FBI u Virdžiniji. Zvaničnici sugerišu da su SAD već utvrdile da je balon radio pomoću tehnologije elektronskog nadzora.

Međutim, SAD su saopštile da su uspele da spreče da balon presreće američku komunikaciju.

„Mogli smo da pratimo tačnu putanju balona i obezbedimo da se u njegovoj blizini ne odvijaju nikakve aktivnosti ili osetljive nešifrovane komunikacije. Američka vojska je preduzela hitne korake da zaštiti od prikupljanja osetljivih informacija balonom, umanjujući bilo kakvu obaveštajnu vrednost za NRK“, rekao je ove nedelje visoki zvaničnik administracije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar