Foto: Profimedia, EPA-EFE

Mobilisani muškaraci širom Rusije napuštaju svoja rodna sela i gradove, uz jauke i suze porodice.

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci iz raznih krajeva Rusije, koji prikazuju muškarce koji ulaze u autobuse koji će ih odvesti do komandnih centara vojske.

Njih ispraćaju članovi porodice, mahom supruge i deca, koji su očajni zbog nedavne odluke ruskih vlasti.

Očaj koji vlada širom Rusije bio je očigledan i na protestima koji su juče organizovani u raznim krajevima zemlje. Nakon što je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, a detalje otkrio ministar odbrane Sergej Šojgu, Rusi su se pobunili protiv odlaska u rat.

Više od 1.311 ljudi u 38 gradova uhapšeno je širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info. Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Na društvenim mrežama i retkim opozicionim medijima u Rusiji objavljivani su snimci na kojoma se vidi kako policija hapsi demonstrante dok uzvikuju parole protiv Putina.

Odluka o delimičnoj mobilizaciji izazvala je i paničan beg iz Rusije u obližnje zemlje, ali i paničnu potragu za avionskim kartama koje su dostizale rekordne cene.

POGLEDAJTE JOŠ:

Čak, za let od Moskve do Beograda cene karata juče su dostizale između 1.600 i 5.600 dolara.

Većina letova Air Serbia na relaciji Moskva – Beograd juče je rasprodata. Prema podacima na sajtu ove kompanije prvi slobodni termini su 25 i 26. septembar, a zatim 9. oktobar.

BONUS VIDEO Radić: Rusija već doživela poraz, njihov plan je bio osvajanje Kijeva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare