Granica između Gruzije i Rusije Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusi su počeli da masovno odlaze iz zemlje nakon što je Vladimir Putin jutros objavio mobilizaciju. Avio karte za destinacije za koje im nije potrebna viza su rasprodane, a one koje su preostale, pišu mediji, dostupne su tek za petak, i to po ceni od hiljadu evra naviše.

Hiljade ruskih državljana beži iz zemlje zbog najavljene mobilizacije. Na rusko-gruzijskom graničnom prelazu Verhnjij Lars stvorila se nepregledna kolona.

Gruzijske granice su i dalje otvorene, ali je, kako javljaju mediji, nekim vojno sposobnim muškarcima zabranjen ulazak u tu zemlju..

Istovremeno, iz sata u sat raste broj Rusa koji pokušavaju da uđu u Finsku. To je jedina granica koja je još uvek otvorena za ruske civile sa šengenskim vizama, koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje nakon što je Putin najavio da će poslati 300.000 novih vojnika u Ukrajinu.

Inače, pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, već su najavile da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji,

„Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum.

Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom.

Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica.

O masovnom egzodusu Rusa piše i FlightRadar, poznati sajt koji se bavi praćenjem letova. Oni su objavili kratak video snimak na kome se vidi vazdušni saobraćaj iz Moskve i Sankt Peterburga snimljen jutros. Na snimku se vidi da je saobraćaj pojačan, a većina letova je završila u Turskoj.

***

BONUS VIDEO: Putin o pretnjama nukelarnim oružjem: Nije blef, ruža vetrova može se okrenuti


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare