Ilustracija Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska policija i USKOK su izvršili veliku raciju u prostorijama Hrvatske elektroprivrede (HEP), i pronašli dokumente u kojima je evidentno da je HEP kupovao gas po višim cenama, a onda ga prodavao jeftinije kao višak.

Kako navodi Index.hr, zbog državne regulative, HEP je morao da otkupi sav gas koji proizvodi INA po ceni od 47,6 evra.

Kada su skladišta već bila popunjena i nije bilo kuda, višak je ostao u transportnom sistemu i prodavan je po cenama od jednog evrocenta do 34 evra.

Hrvatski Nacional je danas objavio da je uprava HEP-a od januara u četiri navrata upozorila na potencijalne viškove, ali Ministarstvo privrede nije menjalo propis prema kom HEP mora da otkupi sav gas po fiksnoj ceni.

Pročitajte još:

Vlada je to promenila tek prošle nedelje, nakon izbijanja afere.

Kako Nacional tvrdi, čelnik HEP-a Frane Barbarić uzalud ih je detaljno informisao o dramatičnom razvoju problema, čija bi razmera, zbog prodaje uskladištenog gasa po niskim cenama, mogla da dostigne 200 miliona evra gubitka za HEP.

Dodaje se i da je Barbarić u pismu od 13. februara zatražio od hrvatskog premijera Andrije Plenkovića i ministra privrede Davora Filipovića da hitno spreče gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova gasa po cenama „koje mogu biti znatno niže od nabavnih“.

BONUS VIDEO Zaboravljeni slučaj moguće korupcije u gradskoj vlasti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar