Foto: Shuterstock

U javnost je procurila stravična snimka iz doma za decu u Osijeku. Na snimku iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje koju je objavio portal Telegram čuje se nepodnošljiv dečji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a povremeno ih nadglasava vaspitačica. Decu psuje, najgrublje ih vređa i preti im.

„Manijače glupi“, „krava si glupa, zajebavaš“, „ti si glupan, jebem ti mater, onu kur*u’’, „marš van“, „dobit ćeš po pi*ki“, „začepi gubicu’’, izgovarala je deci, čuje se na uznemirujućem snimku.

U jednom trenutku čuje se i udarac, a jedno od dece počinje još jače da plače.

Slučajno se saznalo za užas

Dečji plač i krici na snimku su glasni i ne čuje se sve što vaspitačica izgovara deci. No i ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja dece, koja su sklonjena od svojih porodica, za koje su Centri za socijalno staranje, a potom i sudovi, odlučili da će bolje uslove života imati u domu.

Na službenim onlajn stranicama Doma Klasje stoji kako je njihova uloga „omogućiti uslove u kojima će sva deca biti odgajana u poštovanju, vrednovana i zbrinuta na principima jednakosti i demokratije“ te kako će ta ustanova „pomoći deci da iskoriste sve svoje mogućnosti kako bi izrasla u zadovoljne i odgovorne građane ovog društva“.

Uznemirujući snimak koju je objavio Telegram otkriva užas za koji se nikad ne bi saznalo da roditelji dvoje dece u dobi od nepunih tri, odnosno pet godina nisu bili dovoljno prisebni i iskoristili čistu slučajnost.

Naime, majka te dece i njihov otac, koji žive u nesređenim odnosima, 12. juna nazvali su fiksni broj Doma Klasje kako bi se raspitali o svoje dvoje dece koja su tamo smeštena. Verovatno je neko od dece podigao slušalicu pa su, kad se veza uspostavila, majka i otac začuli užasni dečji plač, a potom i histerične ispade vaspitačice. Majka je bila pribrana pa je svojim mobilnim počela da snima ono što se čulo iz slušalice mobilnog telefona njenog nevenčanog supruga, koji je tog prepodneva nazvao Dom Klasje.

Ministarstvo potvrdilo zlostavljanje

Zlostavljanje u osječkom domu sada su potvrdili iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Poručili su kako je nakon dojave o neprimerenom ponašanju radnice prema deci smeštenoj u dečjem centru Klasje Ministarstvo u toj ustanovi sprovelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz primljene dojave.

Ministarstvo je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici „Klasje“, povodom zaprimljene obavijesti kako je na društvenoj mreži objavljena audiosnimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim rečima, stoji u odgovoru Ministarstva na upite medija, piše Index.

***

BONUS VIDEO: Poplave u Hrvatskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar