Foto: EPA-EFE/STRINGER, EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Veliku pažnju javnosti privukla je velika priča AP-a o tome kako su ruski vojnici sprovodili „operaciju čišćenja“ u Buči, jednom od najvećih mučilišta u dosadašnjoj ruskoj invaziji ns Ukrajinu.

Kako se navodi u izveštaju, sve je počelo ranom zorom. Prvi čovek je stigao u 7:27 ujutro, a ruski vojnici su mu pokrili glavu i odveli ga prilazom ka jednoj neupadljivoj poslovnoj zgradi.

Dva minuta kasnije njegov prigušen, molećiv glas naglo je prekinuo jutarnju tišinu. Usledio je nemilosrdan odgovor.

„Pričaj, pričaj, majku ti je*em“, rekao je ruski vojnik, piše AP.

U narednim danima jutra su bila isto siva i mučna. Najgore od njih dogodilo se 4. marta. Najmanje devetoro muškaraca koji su se tog jutra probudili u logoru do večeri tog tada bilo je mrtvo.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Terali su ih da izuju cipele, optuživali ih da su nacisti i da su posmatrači ukrajinske vojske. Zatim su dva ruska vojnika povela muškarce na nišanu mokrim, zaleđenim putem do 144 Jablunska, psujući ih dok su muškarci hodali u čarapama. Bilo je 11:08.

Vojnici su ih na prilazu kompleksu naterali da kleknu iza ruskog vojnog vozila i udarali ih nogama. Tada je jedan od zarobljenih muškaraca, taksista Ivan Skiba, video kako podižu jednog od zarobljenih muškaraca i pucaju mu u glavu.

Krug smrti je nastavio da se širi. Jablunska ulica 144, kompleks zgrada su Rusi pretvorili u štab i centar nasilja koji će šokirati svet.

Tokom narednih nekoliko sati, vojnici su dovodili sve više ljudi u Jablunsk 144. U međuvremenu, ruski vojnici su upadali u domove ljudi, razbijajući brave i tenkovima probijajući visoke ograde, pokazuju snimci nadzornih kamera. Rekli su meštanima da traže oružje. Stanovnici su rekli da su vojnici takođe ukrali alate, elektronsku opremu, hranu i piće.

Muškarce koji su u jednom trenutku klečali u ovom mučilištu, a ruski vojnici su ih dvoje po dvoje odvodili u poslovnu zgradu. Rusi su tog dana oslobodili većinu civila, prvo žene, a zatim muškarce. Ali dobrovoljci nisu pušteni.

Foto:: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Ruski vojnici su Ivana Skibu i druge dobrovoljce odveli sa kontrolnog punkta iza ugla poslovne zgrade, u malo dvorište, u kom se već nalazilo jedno mrtvo telo. Tada su dva vojnika počela da pucaju. Osetio je da mu je metak prošao kroz bok i pao je na zemlju. Pretvarao se da je mrtav, uplašen da će Rusi videti kako njegovi izdisaji zamagljuju hladan vazduh.

„Čekao sam mrak“

„Čekao sam mrak. Užasno… Ne mogu objasniti… Jednostavno užasno“, rekao je Skibu.

Nakon što je uhvatio, Skiba je izvukao iz lepljive trake, puzao pored leševa kolega s kontrolne i ukrao čizme s tela jedinog od njih. Otrčao je do susedne kuće i sklupčao se na kauču, pokušavajući da se ugreje. Zatim je čuo glasove Rusa koji su pitali ima li koga u kući. Skiba se pretvarao da je vlasnik.

Verujući da se radi o povređenom civilu, vojnici su ga vratili u Jablunsku 144, ovaj put da bi dobio lekarsku pomoć.

Odveli su ga u podrum u kojem je bilo više od 100 ljudi. Sledeća tri dana nije nikome govorio o svojoj rani od metka.

Par dana kasnije, 7. marta Skibi i ostalima Rusi su dopustili da napuste podrum. Svi ostali koji su bili zarobljeni s njim, osim mladića s nadimkom Svetac, bili su mrtvi. Tada je Skiba napokon izašao iz Jablunske 144. Kasnije su ta tela ubijenih razbacali po ulici ili brzinski sahranjivali u grobove.

Stanovnicima koji su pitali kako se to dogodilo rečeno je da se pomire sa situacijom, jer na neka pitanja jednostavno ne postoji odgovor.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Presretuti razgovori svedoče o ruskoj brutalnosti

Nešto kasnije, nakon oslobađanja ovog grana svi su saznali za masakr u Buči. Presretnuti telefonski razgovori vojnika pokazali su da su ruske trupe ovaj pokolj nazvale „čišćenjem“.

Takođe, jedan od presretnutih razgovora verno oslikava brutalnost ruskih vojnika.

Naime, vojnik po nadimku Ljonja je 14. marta pozvao majku kako bi joj rekao da se nalazi kod Buče.

„Na ulicama su civili sa mozgom prosutim po zemlji“, rekao je on. Njegova majka je želela da zna ko ih je upucao. Odgovorio joj je da su to uradili Rusi.

Kada ga je pitala zašto, odgovorio joj je kratko da u ratu nema pravila.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Takođe, jednom su, kako je Ljonja rekao u razgovoru, dečaka zaustavili i na njegovom mobilnom telefonu proverili Telegram nalog. Aplikacija je imala informacije o lokaciji i logistici Rusa.

„Upucan je na licu mesta“, rekao je Ljonja majci.

Spiskovi za odstrel- stara ruska taktika

Inače, ovakva praksa nije retka kada se radi o Rusima. Reč je o organizovanoj brutalnoj praksi koja se svakog puta iznova i iznova ponavljala na teritorijama koje su okupirale Rusi širom Ukrajine – strategija za neutralisanje otpora i terorisanje lokalnog stanovništva do pokornosti. Ovu taktiku su ruske snage koristile u prošlim sukobima, posebno u Čečeniji.

Pročitajte još:

Sastoji se od toga što Rusi love ljude sa spiskova koje su pripremile njihove obaveštajne službe i išli od vrata do vrata kako bi identifikovali potencijalne pretnje. Oni koji nisu prošli ovu filtraciju, uključujući dobrovoljce i civile za koje se sumnja da su pomagali ukrajinskim trupama, bili su mučeni i pogubljeni, pokazuju snimci sa nadzornih kamera, tajni audio snimci i intervjui.

Asošiejted pres i PBS serijal Frontlajn dobili su snimak nadzorne kamere iz Buče koji po prvi put pokazuje kako izgleda ruska operacija čišćenja Ukrajine.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar