Vasilj Kirilič Foto: N1

Ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilič izjavio je danas da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od retkih političara koji održava veze sa Rusijom i koji posećuje ruskog predsednika Vladimira Putina posle ruske invazije na Ukrajinu.

Kirilič je izneo teške ocene na Dodikov račun, pošto je predsednik RS danas odlukovao Putina ordenom RS na ogrlici, najviše rangiranim ordenom za jednog stranog državnika.

„Teroristi nagradjuju teroriste. Sluge nagradjuju svoje gospodare. I prvima i drugima upravlja strah. S vremenom taj strah izjeda i teroristu i slugu“, napisao je ukrajinski ambasador na Tviteru.

Dodik je naveo da je odlikovao Putina, jer je ruski predsednik zaslužan za patriotizam i ljubav prema RS, kao i za razvoj političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije.

On je potom novinarima rekao da odnosi Republike Srpske i Rusije nisu vezani za sukob u Ukrajini i da je Putin zaslužio to odlikovanje, jer je zaštitio Dejtonski mirovni sporazum.

Prema njegovim rečima, RS se ne može odreći ljudi koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji su učinili sve da se na pravi način taj sporazum zaštiti.

„Ovo odlikovanje je davno pre planirano. Godinu i po pre o tome se razgovaralo i to je predlog koji su mnoga udruženja i grupe prijatelja u Republici Srpskoj predložili. Da nije bilo sukoba u Ukrajini, ovo bi se jednako desilo jer se to priprema duže vreme“, kazao je Dodik.

Upitan da li očekuje eventualne sankcije, Dodik je rekao da nije zadužen da svoje ponašanje odmerava prema tome da li će neki uvredjeni pojedinac „kome ne ide u vlastitoj državi“ predlagati sankcije.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik napustio salu dok je intonirana himna BiH pa negodovao što je puštena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar