Foto: Printscreen/Twitter, EPA-EFE/MAKSIM BLINOV / KREMLIN, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U javnosti se nedavno pojavio prvi verifikovani snimak na kom se vidi ubijanje ruskih vojnika od strane ukrajinskih snaga. Iako još uvek nisu najjasnije okolnosti pod kojima je sporni snimak nastao, zbog ovog incidenta reagovala je međunarodna zajednica koja zahteva hitnu istragu. Rezultat iste mogao bi da predstavlja i veliku prekretnicu rata jer je pitanje da li će se odnos zapadnih saradnika prema Ukrajini nakon toga promeniti, koja sada očekuje najžešći ruski napad od početka rata - kao osvetu za snimak koji je šokirao Kremlj.

Naime, u petak su se na internetu pojavili snimci na kojima se vide ruski vojnici, koji leže na zemlji i izgledaju kao da su dezertirali. Iznad njih stoje ukrajinski vojnici koji nišane njihove glave.

Ubrzo nakon pojavljvanja snimka oglasilo se rusko ministrastvo odbrane i navelo da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga ciljano ubili desetak ruskih vojnika hicima u glavu.

Foto: Printscreen/Twitter

Uz saopštenje su objavili i fotografiju iz vazduha, koja, kako Rusi tvrde, dokazuje da su zarobljenici pobijeni. Kao ključni dokaz da je to ista lokacija navode dečji crveni automobil koji stoji u dvorištu.

Reagovala međunarodna zajednica

Ubrzo su stigle i prve reakcije međunarodnih organizacija, poput Ujedinjenih Nacija, koje zahtevaju hitno ispitivanje ovog snimka.

„Svesni smo video snimaka i istražujemo ih. Navodi o pogubljenjima po kratkom postupku ljudi koji su bili van borbe treba da budu odmah, potpuno i delotvorno istraženi, a svi počinioci moraju biti pozvani na odgovornost“, rekla je za Rojters Marta Hurtado, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Dodala je da prema međunarodnom pravu, francuski izraz „hors de combat“ odnosi se na ljude koji su „van borbe“ zbog svoje predaje, jer su nenaoružani, bez svesti ili na drugi način nesposobni da se brane.

Snimku prethodila razmena vatre?

Kako je ovo prvi takav snimak koji se ikada pojavio u javnosti, mnogi su se zapitali da li je autetntičan. Njujork Tajms je analizom snimaka i događaja koji su mu prethodlili doneo zaključak da jeste.

Foto:profimedia.rs

Konkretno, na osnovu snimka koji je nastao nekoliko minuta pre, vidi se kako ukrajinski vojnik leži na zemlji i kako je uperio mitraljez ka jednoj od šupa u kompleksu. Drugi ukrajinski vojnik stoji iza njega. Treći ukrajinski vojnik korača po dvorištu držeći pušku, a četvrti je na zemlji i proverava telo, čini se mrtvog ruskog vojnika. Drugo telo, takođe očigledno rusko, leži nepomično u blizini.

Još jedan ruski vojnik se nalazi u jednoj od šupa, ali se on u tom trenutku na snimku još uvek ne vidi.

Sledeća scena je snimak mobilnog telefona koji je u dvorištu snimio isti ukrajinski vojnik. U videu ima praznina, mada nije jasno kako su nastale. Na njemu su prikazana četvorica ukrajinskih vojnika, od kojih su najmanje tri naoružana.

Jedan vojnik sa puškom oprezno prilazi objektu u koji su se sklonili ruski vojnici. Čuju se pucnji, mada nije jasno odakle dolaze. Vojnik se polako udaljava od pomoćnog objekta, izvlačeći ruske vojnike na nišanu.

Video se prekida, a kada se ponovo pokrene, šest ruskih vojnika leže licem nadole jedan pored drugog. Najmanje dvojica od njih su živa i vidi se kako se kreću na snimku, dok su ostali nepomični. Na snimku se vidi još četiri vojnika kako polako izlaze iz zgrade, jedan za drugim, neki sa podignutim rukama. Pridružuju se ostalim vojnicima na zemlji.

Foto:profimedia.rs

Rusi nose zaštitne jakne i šlemove, a njihove uniforme imaju karakteristične oznake – crvene kaiševe na potkolenicama, jedan sa kvadratnim plavim predmetom na leđima.

Dvojica Ukrajinaca koji stoje u blizini izgledaju opušteno. Hvatanje ovih vojnika je u početku uredno i bez incidenata — ali odjednom se sve menja.

Dalje se vidi kako ukrajinski vojnik podiže pušku i cilja ka ruskom napadaču.

Video se završava i nije jasno šta će se dalje dešavati.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Međutim, fotografija koju je je objavilo rusko ministrastvo pokazuje da je ishod bio koban.

Analitičari tvrde da su vojnici nenaoružani

Ovim povodom se oglasio i veliki broj vojnih analitičara koji tvrde da su ruski vojnici u trenutku ubijanja bili nenaoružani. Navode da se jasno vidi da kada su se predali, da su ležali, očigledno nenaoružani, sa raširenim rukama ili iza glava.

Ukoliko je ovo tačno, to bi nedvosmisleno značilo da se radi o ratnom zločinu, jer do pucnja na ruske vojnike nije došlo u trenutku borbe.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Kremlj zapretio kao nikada do sada

Takođe, ovakvo ophođenje prema ruskim vojnicma će nedvosmisleno dovesti i do oštre rekacije Putina. Kremlj je već saopštio da će privesti pravdi one koji su odgovorni za navodno pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što je moguće da skrene pažnju na ratne zločine.

Pročitajte još:

„Nema sumnje da će sama Rusija tražiti počinioce tog zločina i oni moraju da budu pronađeni i kažnjeni“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Meta na čelo“, stavljena je i predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom. Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da će učiniti sve da se Vladimiru Zelenskom sudi za ratne zločine.

„Brutalno ubistvo ruskih vojnika nije ni prvi ni jedini ratni zločin. To je uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine koju kijevski režim aktivno podržava, a zapadni pokrovitelji ignorišu. Ali Zelenskom i njegovim pristalicama će se suditi pred sudom istorije, naroda Rusije i Ukrajine. Sudićemo im za sve, za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika“, navelo je rusko ministarstvo.

BONUS VIDEO Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare