Foto:profimedia.rs

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak obećao je u julu da će njegova zemlja imati "najmoćnije kopnene snage u Evropi". Čini se da se to obećanje sada i ostvaruje - njegova zemlja je odlučila da uloži enormnu sumu u naoružanje, sve zbog rastuće ruske pretnje.

Kada je zalutali projektil prošle nedelje pao na grad Przevodov u istočnoj Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom i ubio dvoje ljudi, neke evropske čelnke brinula je reakcija poljske desničarske vlade.

Naime, dugotrajno nepoverenje Poljske prema svemu što je rusko i duboka antipatija aktuelne Vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Brisela do Berlina. Verovali su da bi Varšava mogla da uradi nešto nepromišljeno.

Međutim, umesto da izgubi živce, Varšava je ostala izuzetno mirna, stavljajući svoje oružane snage u pripravnost, ali čekajući da vidi šta se zaista dogodilo.

Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia, EPA-EFE/WOJTEK JARGILO, Printscreen Twitter/RepublikaTV/AmichaiStein1/ Piotr Olejarz

Ova smirenost proizašla je iz jednostavne stvarnosti koja je godinama izmicala većini Evrope – Poljska ima verovatno najbolju vojsku u Evropi. I biće samo jača jer Poljska stvara najveće kopnene snage EU.

„Poljska vojska mora biti toliko moćna da ne mora da se bori samo za svoju snagu“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki uoči Dana nezavisnosti Poljske.

Njenu snagu uvideli su i neki zapadni saveznici. Naime, visoki američki vojni zvaničnik u Evropi, naveo je tada da Poljska igra ključnu ulogu u podršci Ukrajini i jačanju odbrane NATO-a na Baltiku.

„Poljska postala najvažniji partner u kontinentalnoj Evropi. Dok Nemačka, tradicionalno ključni američki saveznik u regionu, ostaje okosnica kao logističko središte, beskonačne debate Berlina o tome kako da oživi svoju vojsku otežale su njegovu efikasnost kao partnera. Sve vreme, Poljska već ulaže velika sredstva u naoružanje“, rekao je zvaničnik.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Nakon toga je Varšava najavila da će povećati svoju ciljnu potrošnju na odbranu sa 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda na 5 odsto. U međuvremenu, Nemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 odsto BDP-a na odbranu, raspravlja o tome da li može da održi cilj NATO-a od dva odsto, nakon što je iscrpljen investicioni fond od 100 milijardi evra za odbranu odobren ranije ove godine.

Poljska već ima više tenkova i haubica od Nemačke i na putu je da ima znatno veću vojsku, sa ciljem od 300.000 vojnika do 2035. godine. Nemačka ih trenutno ima 170.000.

Poljska vojska danas ima oko 150.000 pripadnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama Teritorijalne odbrane osnovanim 2017. godine.

Reč je o vojnicima koji prolaze 16-dnevnu obuku nakon koje slede dodatni kursevi. U početku su na njih gledano kao na šalu, ali uspeh Ukrajine u korišćenju mobilne policije opremljene protivtenkovskim i protivvazdušnim projektilima otklonio je svaku sumnju.

Takođe, za razliku od Nemačke, koja se bori da privuče nove trupe, regrutovanje Poljske privlači pažnju.

Pozitivniji stav prema vojsci

„Poljaci imaju mnogo pozitivniji stav prema svojoj vojsci od Nemačke jer su morali da se bore za svoju slobodu“, rekao je Gustav Gresel, bivši austrijski vojni oficir i stručnjak za bezbednost u Evropskom savetu za međunarodne odnose, dodajući da niko u vojnim krugovima postavlja pitanje kvaliteta poljske vojske.

Foto:profimedia.rs

Međutim, postavlja se pitanje da li će se poljska vojna moć pretočiti u politički uticaj u Evropi. Do sada se to nije dogodilo, dobrim delom zbog toga što snage koje dominiraju EU nemaju poverenja u poljsku vladu koju kontroliše nacionalistička Partija prava i pravde (PiS).

Letos je Poljska potpisala ugovor vredan 4,9 milijardi evra za 250 tenkova Abrams iz SAD. Njeno vazduhoplovstvo je opremljeno američkim F-16, a 2020. godine Varšava je potpisala ugovor vredan 4,6 milijardi dolara za 32 lovca F-35. Ipak, fokus nedavne vojne potrošnje bila je Koreja, gde je potpisao niz ugovora o kupovini tenkova, aviona i drugog oružja.

Poljska je do sada naručila od Koreje oružje u vrednosti od 10 do 12 milijardi dolara, rekao je Marius Cielma, urednik i analitičar Nova Technika Vojskov, veb-sajta za vesti i analize o vojnoj tehnologiji.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ugovori uključuju 180 tenkova K2 Black Panther, 200 haubica K9 Thunder, 48 lakih jurišnih aviona FA-50 i 218 raketnih bacača K239 Chunmoo. To je samo korišćena oprema. Poljski apetiti za novim oružjem su još veći. Upotpunjujući trenutne isporuke, od Korejaca se očekuje da isporuče ukupno 1.000 tenkova K2 i 600 haubica K9.

Poslovi sa oružjem

„Nijedna zapadna zemlja ne želi da poveća svoju vojsku tako mnogo i tako brzo. Ko god dobije poljske ugovore o oružju, decenijama će imati koristi“, rekao je Sielma.

Dok niko ne dovodi u pitanje ambiciju poljske potrošnje, neki dovode u pitanje njenu izvodljivost i političke motive koji stoje iza tog pritiska. Do 2035. zemlja namerava da potroši skoro 110 milijardi evra na vojsku.

„Potrebni su nam tenkovi i haubice, ali da li nam je potrebno toliko sa strateškog i operativnog stanovišta? Nije jasno zašto je ministarstvo odjednom objavilo sve ove poslove“, rekao je penzionisani general vojske Stanisłav Koziej, bivši šef Nacionalne bezbednosti Poljske.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Obzirom na važnost bezbednosti za poljsko biračko telo, mnogi sumnjaju da PiS ulaže u vojsku imajući na umu nacionalne izbore sledeće godine, pošto ta stranka gubi poziciju u anketama.

Pročitajte još:

„Ako dođe do promene vlade, nova vlada će morati da postavi neka teška pitanja o sposobnosti Poljske da finansira tako ogromnu vojnu ekspanziju“, rekao je Koziej. Dok je poljska ekonomija bila jaka poslednjih godina, nivo planirane vojne potrošnje je bez presedana i sigurno će opteretiti budžet zemlje.

Dodao je da mora postojati ravnoteža između vojne potrošnje i ukupnog ekonomskog razvoja zemlje.

U međuvremenu, izgleda da Nemačka pozdravlja jačanje vojske Poljske uprkos zategnutim bilateralnim odnosima između dve zemlje i problematičnoj istoriji između njih. Berlin smatra Poljsku tampon zonom koja je odvaja od ruske sfere uticaja. Što više tenkova i vojnika ima Poljska, to će Nemačka biti sigurnija.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini