Foto: TANJUG/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Najmanje dva civila poginula su u današnjem ruskom bombardovanju nekoliko oblasti Ukrajine, koja obeležava godišnjicu oslobođenja grada Buča od ruskih snaga.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Buča, grad u blizini Kijeva, predstavlja „simbol zločina koje je ruska vojska počinila“ od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

„Nećemo dozvoliti da se ti zločini zaborave. Ljudsko dostojanstvo neće dozvoliti da se oni zaborave. Na ulicama Buče svet je video rusko zlo. Ogoljeno zlo“, rekao je Zelenski na državnoj ceremoniji u Buči, obećavajući da će kazniti počinioce zločina u tom gradu.

Foto: TANJUG/Ukrainian Presidential Press Office via AP

U prisustvu predsednika Moldavije i premijera Hrvatske, Slovačke i Slovenije, Zelenski je u Buči uručio medalje vojnicima, policajcima, lekarima, nastavnicima i pripadnicima hitnih službi.

„Ukrajinski narode, zaustavio si najveću antiljudsku silu našeg vremena. Zaustavio si silu koja ništa ne poštuje i želi da uništi sve što daje smisao ljudskom životu“, kazao je Zelenski.

Foto: TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su dokumentovale 1.400 ubistava civila, uključujući decu, a više od 175 ljudi pronađeno je u masovnim grobnicama i navodnim sobama za mučenje.

Ukrajina i druge zemlje, uključujući SAD, traže da Rusija odgovara za ratne zločine.

Trupe pod komandom Kremlja okupirale su Buču par sedmica pošto su upale u Ukrajinu, i ostale su u tom gradu oko mesec dana. Kada su ga ukrajinske snage povratile, bile su suočene sa užasavajućim prizorima: tela žena, mlađih i starijih muškaraca u civilnoj odeći, ležala su po ulicama tamo gde su pala, ili po dvorištima i u kućama.

Foto: TANJUG/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Još tela pronađeno je u masovnoj grobnici. Tokom narednih sedmica i meseci, otkrivene su stotine leševa, uključujući posmrtne ostatke dece.

Istovremeno sa obeležavanjem oslobođenja Buče, Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, ruskog saveznika, podigao je ulog u ratu time što je odobrio da se rusko strateško nuklearno oružje razmesti po toj zemlji, uz deo taktičkog nuklearnog arsenala.

Moskva je ove sedmice saopštila da planira razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, a to oružje je kratkog dometa, slabije je snage i namenjeno je za upotrebu na bojištu.

Međutim, strateško oružje poput termonuklearnih bojevih glava koje se montiraju na projektile, mnogo je opasnije, jer je mnogo jače, domet mu je veći i mete su mu industrijski kompleksi i gradovi.

Godišnjica oslobođenja Buče obeležena je i u Beogradu, a ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač izjavio je tom prilikom da je zahvalan za humanitarnu pomoć Srbije, a da bi želeo da Srbija postane još veći saveznik Ukrajine.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar