Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajina još nije potvrdila vest o pogibiji 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika u padu ruskog aviona kod Belgoroda, za koji zvaničnici u Moskvi tvrde da su ga oborile oružane snage Ukrajine američkim ili nemačkim raketama kako bi sabotirale razmenu zarobljenika.

Strateški avion Il-76 srušio se u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, incident su prvobitno objavili ruski Telegram kanali, a kasnije je potvrdio izvor Ukrinforma u Oružanim snagama Ukrajine, objavio je danas portal Ukrinform.

Dok su ruske platforme objavile da je avion prevozio 63 osobe, izvor agencije u Oružanim snagama Ukrajine tvrdi da je avion nosio seriju raketa zemlja-vazduh S-300, navodi ukrajinski portal.

Ukrinform ističe da je upravo te rakete Rusija lansirala na oblast Harkova i druge oblasti bliže granici.

Vazduhoplovstvo Ukrajine još nije komentarisalo izveštaje o padu aviona, navodeći samo da saopštenje tek treba da bude objavljeno.

Rusija je danas optužila Ukrajinu da je oborila avion Iljušin Il-76 u kome su poginule 74 osbe – 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika spremanih za razmenu, šest članova posade i tri pratioca.

Predsednik prlamentarnog odbora za odbranu Andrej Kartapolov rekao na sastanku Državne dume da je ukrajinsko rukovodstvo znalo za predstojeću razmenu i da je Kijev je obavešten kako će zatvorenici biti isporučeni, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Uprkos tome, ukrajinske oružane snage su oborile Il-76 sa tri rakete, bilo američkim Patriot ili nemačkim IRIS T.

U vesti iz Moskve Kartapolova citira i britanska agencija Rojters.

„To je bilo apsolutno namerno. Oni su veoma dobro znali da je avion na putu, kuda ide i operateri (ukrajinskih) raketnih sistema zemlja-vazduh ne mogu da pomešaju transportne avione sa vojnim avionima ili helikopterima kao mete“, rekao je Andrej Kartapolov, poslanik u ruskom parlamentu i general u penziji, u TV intervjuu za SHOT, navodi Rojters.

To je urađeno namerno da bi se sabotirala razmena zarobljenika, ocenio je Kartapolov..

Ako se detalji potvrde, to bi bio najsmrtonosniji incident u gotovo dvogodišnjem ratu unutar međunarodno priznatih granica Rusije, ocenila je britanska agencija.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar, a agencija Interfaks-Ukrajina navela je da za sada nema nikakve pouzdane informacije, ali da objaviti kada ih bude.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar