Rusija pad avion Foto:Tanjug/Validated UGC video via AP

Ruski transportni avion Il-76 u kom su se nalazili ukrajinski zarobljenici koji su transportovani na razmenu srušio se u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Iz Ukrajine su istovremeno stigle vesti da avion nije pao, već da je srušen. Međutim, ta vest je nekoliko sati kasnije povučena.

Kako prenosi Gardijan, izvori u ukrajinskom generalštabu naveli su za „Ukrajinsku pravdu“ da su ukrajinske oružane snage oborile ruski vojni avion Iljušin-76 koji se jutros srušio u Belgorodu, pri čemu je poginulo najmanje 65 osoba.

Pomenuti list, pozivajući se na izvore odbrane, naveo je da je avion nosio protivvazdušne rakete S-300 korišćene u nedavnim razornim napadima na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini. U talasu ruskih napada u utorak, poginulo je 18 osoba, uključujući devetogodišnju devojčicu i njenu majku, koje su ostale zatrpane pod ruševinama u svom stanu u Harkovu.

„Ukrajinska pravda“ je potom povukla tvrdnju da je Ukrajina oborila ruski avion Iljušin i dodali su ispravku u kojoj je navedeno da izvori lista ne „ukazuju“ na umešanost Ukrajine u avionsku nesreću.

Kijev se još uvek nije oglašavao povodom nesreće.

U međuvremenu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov kazao je da su svi putnici u avionu poginuli.

„Transportni avion koji se srušio u okrugu Koročanski je pao u polje u blizini sela. Svi putnici koji su bili u avionu su poginuli„, napisao je Glatkov na Telegramu.

Rusija pad avion Foto:Tanjug/Validated UGC video via AP

Detalji pada aviona u Rusiji

Snimci pada aviona odmah su objavljeni na društvenim mrežama. Prikazan je veliki avion koji pada prema zemlju i potom eksplodira.

Iljušin-76 je vojno-transportni avion dizajniran za prenošenje trupa, tereta, vojne opreme i naoružanja. Ima posadu od pet osoba i može da preveze do 90 putnika.

Glatkov potvrdio je ranije danas da se u regionu Koročanski, severoistočno od grada Belgoroda, dogodio neutvrđeni „incident“ i da će on da pregleda lokaciju. On je rekao da su spasilačke ekipe i nadležni na licu mesta i istražuju prirodu nesreće.

Rusija pad avion Foto:Tanjug/Validated UGC video via AP

Kako piše BBC, avion je pao u blizini sela Jablonovo, koje je oko 174 kilometra udaljeno od Harkova.

Belgorodska oblast, koja se graniči sa Ukrajinom, bila je izložena čestim napadima Ukrajine poslednjih meseci, uključujući i decembarski raketni napad u kojem je poginulo 25 ljudi.

Ruske optužbe: Ovo je varvarski čin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Kremlj „zna za nesreću“, ali nije hteo da komentariše detalje. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Ukrajina oborila avion i taj čin nazvala „varvarskim“, prenosi novinska agencija Tas.

Pročitajte još...

Član ruske Državne dume i penzionisani general Andrej Kartapolov takođe je kazao da je avion oboren sa tri projektila koje je Zapad isporučio Ukrajini.

General nije naveo izvor svojih informacija, već je dodao da će istraga otkriti da li su u pitanju bile rakete Patriot ili IRIS-T.

Takođe, BBC je objavio kako je šef odbora za odbranu ruskog parlamenta tvrdio da je u vazduhu bio drugi avion koji je prevozio još 80 ukrajinskih zarobljenika, ali se on okrenuo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar