TikTok Foto:Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Vladinim službenicima u Holandiji uskoro više neće biti dozvoljeno da koriste kinesku aplikaciju TikTok, jednu od trenutno najpopularnijih društvenih mreža, saopštilo je danas holandsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ta odluka usvojena je nakon što su slično odlučile druge evropske države, prenosi rojters.

Holandsko ministarstvo je saopštilo da ne preporučuje korišćenje svih aplikacija iz „zemalja sa agresivnim sajber programom usmerenim na interese Holandije“ na službenim telefonima državnih službenika.

Foto: Nova

TikTok je na udaru vlasti više zemalja zbog straha da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kineske kompanije Bajt Dens mogli da završe u rukama vlasti u Pekingu, što može da naruši zapadne bezbednosne interese.

Holandska obaveštajna služba (AIVD) prošlog meseca je označila Kinu, Rusiju, Iran i Severnu Koreju kao zemlje sa ofanzivnim sajber programima, koji predstavljaju rizik od špijunaže.

Savet za nacionalnu bezbednost Belgije odlučio je 10.marta da zabrani ministrima, članovima kabineta i saveznim zvaničnicima da koriste kinesku aplikaciju TikTok na svojim službenim uređajima.

PROČITAJTE JOŠ:

Italijanski antimonopolski organ danas je saopštio da je pokrenuo istragu o aplikaciji TikTok, zbog navodnog kršenja italijanskih zakona, time što dozvoljava da korisnici objavljuju “opasan sadržaj“ koji podstiče na samoubistvo, samopovređivanje i lošu ishranu.

Istraga uključuje jedinicu TikTok-a u Irskoj, koja je odgovorna za odnose sa evropskim kupcima, kao i britanska i italijanska odeljenja, prenosi Rojters.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar