Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Osman Enes Basturk, koji je rođen na dan zemljotresa 1999. godine u okrugu Golčuk na severozapadu Kocaeli u Turskoj, poginuo je u jugoistočnoj provinciji Gazijantep kada su dva zemljotresa pogodila ovaj region 6. februara.

Njegova majka Asije Basturk rekla je da se noću probudila od trzaja i gurnula muža uza zid, ali dok je pokušavala da ode do dece, zid je pao na nju.

Njen najstariji sin Osman Enes i brat Emirhan spavali su u istoj prostoriji kada se dogodio zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale, sa epicentrom u provinciji Karamanmaras.

„Moj sin Osman Enes rođen je u Gazijantepu tokom zemljotresa u Golčuku koji se dogodio 1999. godine. Poginuo je u zemljotresu u Nurdagiju 2023. godine“, rekla je ona, misleći na okrug Gazijantep u kojem porodica živi, prenosi Anadolija.

„Bio je hrabar i poput planine“, rekla je.

„Rekla sam da je Osman Enes jak, on će spasiti svog brata. Moj sin je zaštitio brata, ali nije mogao da se spase. Stavio mu je ruku na rame. Moj mlađi sin je izašao iz ruševina“, rekla je Basturk.

„Ali Osman nije mogao da izađe“, rekla je ona, dodajući da je Osman bio u bolnici u noći zemljotresa 1999. godine.

„Rođen je tokom tog zemljotresa i umro je u ovom zemljotresu. Moje srce gori“, rekla je.

Emirhan, koji je povređen u zemljotresu, rekao je da je u noći zemljotresa spavao u istoj sobi sa svojim bratom.

Rekao je da je bio veoma uplašen u trenutku potresa, opisujući zastrašujuće trenutke.

„Kada je bio zemljotres, zagrlili smo se. Tada sam se onesvestio na nekoliko minuta. Čuo sam zvuk rušenja zgrade. Zgrada se potpuno srušila. Moj brat je ležao blizu mene, beživotan“, rekao je on.

„Glas mog oca je dolazio spolja, dok je glas moje majke bio iznutra. Zvao sam majku, odgovorila mi je. Majka me je pitala kako je moj brat, a ja sam rekao da iz njega ne dolazi nikakav zvuk“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Porodica se uselila u kuću tri dana pre nego što je zemljotres pogodio.

„Došli smo u petak. Opremili smo kuću u subotu i nedelju, pa smo se umorili. Ustao sam da se pomolim oko 3 sata ujutru u noći zemljotresa. Onda se dogodio zemljotres“, rekao je njihov otac Mehmet Basturk.

„Zgrada se iznenada srušila. Izašao sam. Bilo mi je hladno. Došao je vozač, kupio sam njegov kaput. Onda su došli rođaci, spasili smo ženu i malog sina. Da nisu došli, cela moja porodica bi umrla“, rekao je on.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od zemljotresa u zoni koja je pogođena potresom rođeno 4.627 beba.

BONUS VIDEO: Jutro posle novog razornog zemljotresa u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar