Foto:Sergei Supinsky / AFP / Profimedia; REUTERS/Valentyn Ogirenko; Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Najmanje 18 ljudi, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog, dvojice visokih zvaničnika i nekoliko dece, poginulo je nakon što se helikopter srušio pored vrtića u predgrađu Kijeva. Zvaničnici nisu odmah dali izjavu o uzroku nesreće, a nije bilo ni komentara Rusije, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu prošlog februara. U ovom trenutku tri misterije okružuju ovaj tragičan događaj, a zvaničnici se nadaju da će istraga dati odgovore što pre.

Monastirski, koji je bio odgovoran za policiju i bezbednost u Ukrajini, najviši je ukrajinski zvaničnik koji je poginuo od početka rata. Šef nacionalne policije Igor Klimenko rekao je da je Monastirski stradao zajedno sa svojim zamenikom i drugim visokim zvaničnicima ministarstva.

Regionalni guverner je rekao da je 18 ljudi poginulo, a da je 25 povređeno, uključujući 10 dece.

„U vreme ove tragedije u vrtiću je bilo dece i osoblja. Sada su svi evakuisani. Ima žrtava“, napisao je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na Telegramu.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; east2west news / WillWest News / Profimedia; Sergei Supinsky / AFP / Profimedia;

Šta je uzrok pada helikoptera?

„Za sada razmatramo sve moguće verzije nesreće helikoptera“, dodao je ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin usred sugestija da bi moglo proći nekoliko dana pre nego što se utvrdi uzrok nesreće. Prema nekim tvrdnjama, do nesreće je došlo kada je helikopter greškom pilota udario u vrtić.

Tačan uzrok pada još nije utvrđen, iako su svedoci rekli da je za katastrofu kriv rat. Džejms Voterhaus, ukrajinski dopisnik BBC-ja, spekulisao je na Tviteru da je letelica možda letela na prenisko u vreme pada.

Od početka rata u februaru prošle godine, ukrajinski helikopteri lete na malim visinama kako bi izbegli da ih otkriju ruski radari. Međutim, ovo sa sobom nosi druge rizike. Iako nisko leteći helikopteri imaju veće šanse da izbegnu otkrivanje i stoga je manja verovatnoća da će biti oboreni, rizik od sudara sa objektima na zemlji je znatno povećan.

Na video snimku sa mesta nesreće vidi se velika površina oko obdaništa koja je zapaljena neposredno nakon udara, a tela leže na ulici ispred. Na jednoj slici, glavni rotor helikoptera se mogao videti na krovu automobila. Unutar vrtića, učionice su bile zatrpane ruševinama, sa polomljenim prozorima i spaljenim zidovima.

Klimenko je u saopštenju naveo da je helikopter prevozio Monastirskog i još osam drugih. Klimenko je rekao da su zamenik ministra Monastirskog Jevgen Jenjin i državni sekretar Jurij Lubkovič takođe poginuli u nesreći.

Foto: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Istragu je sprovodila služba bezbednosti Ukrajine, rekao je Klimenko.

Zašto je helikopter pao u Kijevskoj oblasti?

Čini se da je helikopter leteo u uslovima slabog osvetljenja u vreme kada je pao. Maglovito vreme i mrak su možda narušili vid pilota. Takođe, Kijevska oblast u kojoj je leteo helikopter poznata je po velikom broju visokih zgrada.

„Bila je velika magla i nije bilo struje, a kada nema struje nema ni svetla na zgradama“, rekao je lokalni stanovnik Volodimir Jermelenko za BBC.

Foto:REUTERS/Valentyn Ogirenko

I sami svedoci su tvrdili da je moguće da pilot helikoptera nije video neku od visokih zgrada u trenutku leta.

Ivan, 14-godišnji dečak koji živi u ulici Lohunova Strit 17, visokoj zgradi od 17 spratova, jednu zgradu udaljenu od mesta nesreće, rekao je da je rekao da je helikopter prišao susednoj zgradi 18b Lohunova kroz prozor njegove kuhinje, prenosi Gardijan.

„Lohunova 18b nisu videli, a sve zbog magle. Pokušali su brzo da se popnu, ali nisu uspeli, a onda je naglo pao“.

Da li je helikopter zaista išao na front?

O padu helikoptera govorio je zamenik šefa predsedničke administracije u Ukrajini.

Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

„Prerano je govoriti o uzroku pada helikoptera“, rekao je Kirilo Timošenko, zamenik šefa predsedničke administracije tokom brifinga za medije u Brovarima. Rekao je da će istraga razmotriti sve mogućnosti i policija je zamolila svedoke da se jave.

On je potvrdio da je vožnja helikopterom bila „vezana za posao“ za ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastriskog, kao i da je on bio na putu ka liniji fronta. Takođe je naglasio da je ministar unutrašnjih poslova išao ka „vreloj tački“ na liniji fronta, kada se njegov helikopter srušio.

Nije poznato ka kom se tačno mestu uputio helikoper s obzirom da se borbe u Ukrajini vode u više mesta i da je linija fronta izuzetno duga. Nije objavljeno više detalja.

Foto:AP Photo/Daniel Cole

O padu helikoptera se oglasio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On se osvrnuo na pogibiju ukrajiskih zvaničnika.

„Neopisiva bol…Denis, Jevgen, Jurij, ekipa Ministarstva unutrašnjih poslova… istinske patriote. Ostaće svetla uspomena! Ovo crno jutro im je oduzelo život“, istakao je Zelenski.

Dve tragedije za četiri dana

Ovaj događaj je usledio četiri dana nakon što je ruski raketni napad na stambenu zgradu na jugoistoku Ukrajine ubio 45 civila, uključujući šestoro dece, što je najsmrtonosniji napad na civile od proleća.

„Nisam imao vremena da se oporavim od jedne tragedije, već postoji druga“, rekao je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

Odvojeno, Ukrajina je izvestila o intenzivnim borbama tokom noći na istoku zemlje, gde su obe strane pretrpele ogromne gubitke za malu dobit u intenzivnom rovovskom ratu u poslednja dva meseca.

Ukrajinske snage su odbile napade na grad Bahmut na istoku zemlje i selo Kliščijevka južno od njega, saopštila je ukrajinska vojska. Rusija se poslednjih nedelja fokusirala na Bahmut, tvrdeći prošle nedelje da je zauzela rudarski grad Soledar na njegovoj severnoj periferiji.

Nakon velikih ukrajinskih dobitaka u drugoj polovini 2022. godine, linije fronta su ojačale u poslednja dva meseca. Kijev kaže da se nada da će mu novo zapadno oružje omogućiti da nastavi ofanzivu za ponovno zauzimanje kopna, posebno teški tenkove koji bi ukrajinskim trupama pružili mobilnost i zaštitu da probiju ruske linije.

BONUS VIDEO: Pao ukrajinski helikopter 18.1.2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar