Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U gradu Brovari u predgrađu Kijeva, u blizini vrtića i stambene zgrade, danas se srušio helikopter. U nesreći je poginulo 18 ljudi, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog i njegove saradnike. Među nastradalima je i troje dece, a 25 osoba je povređeno.

Ukrajinski mediji prenose da su svuda okolo dim i ruševine. Prozori na zgradama u blizini su uništeni. Na snimcima se mogu čuti vrisci, a na licu mesta se nalaze specijalne službe.

„Bio je ogroman bljesak, a onda se čula eksplozija“

Jedan očevidac, navodno vaspitačica u obdaništu u Brovarima u čijoj se blizini helikopter srušio, opisala je šta je videla u intervjuu za lokalne medije.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

„Bilo je ogroman bljesak. Ali, pre toga su se čuli zvuci da je nešto letelo u vazduhu i svi smo utihnuli“, rekla je ona.

Istakla je da su nakon bljeska čuli eksploziju.

„Legli smo, a zatim smo brzo evakuisani u sklonište“, dodala je.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

„Nisu videli zgradu zbog magle“

Šest meštana reklo je da se nesreća dogodila jutros između 8 i 8.15 časova.

Dva ožalošćena roditelja čekala su vesti pored vozila hitne pomoći dok je desetine drugih meštana stajalo oko policijskog kordona.

Više od 100 policajaca i vojnika bdilo je nad policijskim istražiteljima dok su obeležavali i probijali se kroz delove helikoptera koji su bili razbacani između stambene zgrade i vrtića.

Na mestu pada stigao je i šef Kijevske oblasti Oleksij Kuleba. On je rekao da nije spreman da komentariše okolnosti nesreće i da spasioci još raščišćavaju ruševine. Jedan svedok tvrdi da je video šta je moglo biti uzrok nesreće.

Ivan, 14-godišnji dečak koji živi u ulici Lohunova Strit 17, visokoj zgradi od 17 spratova, jednu zgradu udaljenu od mesta nesreće, rekao je da je rekao da je helikopter prišao susednoj zgradi 18b Lohunova kroz prozor njegove kuhinje.

„Lohunova 18b nisu videli, a sve zbog magle. Pokušali su brzo da se popnu, ali nisu uspeli, a onda je naglo pao“.

„Prerano je govoriti o uzroku pada“

O padu helikoptera govorio je Zamenik šefa predsedničke administracije u Ukrajini.

„Prerano je govoriti o uzroku pada helikoptera“, rekao je Kirilo Timošenko, zamenik šefa predsedničke administracije tokom brifinga za medije u Brovarima.

PROČITAJTE JOŠ:

Rekao je da će istraga razmotriti sve mogućnosti i policija je zamolila svedoke da se jave.

Foto:AP Photo/Daniel Cole

On je potvrdio da je vožnja helikopterom bila „vezana za posao“ za ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastriskog, kao i da je on bio na putu ka liniji fronta.

BONUS VIDEO: Pad helikoptera u blizini vrtića u regionu Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar