Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je danas tužbu za prikupljanje podataka na sudu u Londonu protiv firme Orbis bivšeg agenta MI6 Kristofera Stila, rekavši da je pretrpeo „značajnu štetu i duševnu bol“ zbog objavljivanja sada već zloglasnog dosijea Stil u kojem su pored ostalog iznete tvrdnje o navodnim vezama između Kremlja i njegovog uspeha na predsedničkim izborima 2016.

Tramp, koji traži da sud navode iz dosijea proglasi lažnim, rekao je da je spreman da svedoči na suđenju u Londonu, prenosi Blumberg.
Dosije Stil dospeo je na naslovne strane širom sveta kada je procureo u januaru 2017. sa navodima da je ruska služba bezbednosti kompromitovala predsedničku kampanju.

U pisanim podnescima Trampovog pravnog tima je navedeno je da se u dosijeu iznose neistinite tvrdnje da je Tramp „imao kompromitujući odnos sa Kremljom“, kao i da se upuštao u „izopačeno seksualno ponašanje“, uključujući unajmljivanje prostitutki u predsedničkom apartmanu hotela u Moskvi“, preneo je Bi-Bi-Si.

Foto: Tanjug/Aaron Chown/PA ia AP

Hju Tomlinson, koji radi za bivšeg američkog predsednika, rekao je da se u dosijeu takođe lažno tvrdi da je „dao mito ruskim zvaničnicima da bi unapredio svoje poslovne interese“ i da je „učestvovao u seksualnim zabavama u Sankt Peterburgu“.

Advokati bivšeg predsednika rekli su sudu da žele da ospore „lažne optužbe iz 2017. godine“ i tvrde da „dokument krši zakone Ujedinjenog Kraljevstva o zaštiti podataka“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kompanija Kristofera Stila „Orbis Business Intelligence“ navodi da nije objavila pomenuti dokument.

Foto: Tanjug/Aaron Chown/PA ia AP

Od te kompanije je 2016. godine američka politička konsultantska kuća zatražila da pripremi izveštaj o potencijalnom ruskom mešanju u opšte izbore u SAD te godine.

Napomnje se da su projekat navodno platili demokrata Hilari Klinton i drugi Trampovi politički protivnici.

Bi-Bi-Si podseća da je Kristofer Stil, bivši šef odeljenja MI6 za Rusiju, kasnije poslao svoje nalaze agenciji FBI, britanskom službeniku za nacionalnu bezbednost i pomoćniku višeg američkog senatora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar