Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

Cveće, sveće i plišane igračke stoje i danas ispred osnovne škole "Johan Hajnrih Pestaloci", u Skoplju koju je pohađala ubijena 14-godišnja Vanja Gorčevska (Đorčevska). Tamošnji mediji prenose da su oni koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju njenoj sahrani, odali počast devojčici ispred njene škole.

Kako prenosi portal „360 Stepeni“, nastava se u školi odvija redovno, ali u školskom dvorištu i okolini škole vlada tišina. Na ulazu su upaljene sveće, dok je knjiga žalosti i dalje istaknuta u holu škole.

Već drugi dan na stolu ispred škole, na kojem je stavljena knjiga žalosti, stoji slika sa njenim likom, prekrivena crnom trakom. Na vratima stoji obezbeđenje, ali nisu dozvolili da se škola fotografiše.

“ Molim vas, ima dece, uznemireni su. Danas je Vanjina sahrana “ kratko su odgovorili.

Kako dalje navodi portal, nekoliko dece je prišlo da se potpišu u knjigu žalosti i sa suzama u očima objašnjavaju da nisu mogli da prisustvuju sahrani, ali da su želeli da Vanji napišu nešto lepo.

„Tragedija kakva se ne pamti. Ostali smo bez reči“, dodali su.

Direktorka škole Katerina Atanasova nije ni juče ni danas odgovarala na pozive novinara, dok je učiteljica, koja je Vanji predavala od prvog do trećeg razreda juče izjavila da je Vanja mirno i povučeno dete.

„Vanja nas je napustila. Izuzetno dete je bila. Dete za primer. A roditelji su bili fini i uvek su lepo sarađivali “ izjavila je ona za „360 stepeni“.

Ministarstvo prosvete i nauke predložilo je danas podršku Osnovnoj školi „Johan Hajnrih-Pestaloci” za angažovanje dodatnog kadra – pedagoga i psihologa koji će biti na raspolaganju učenicima u prevazilaženju posledica slučaja sa Vanjom.

„I nakon tragičnog događaja, škola ostaje dobro organizovana, pružajući sveukupnu psihološku podršku svim učenicima, u cilju očuvanja mentalnog zdravlja i suočavanja sa traumatskim posledicama cele situacije“, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsećamo, otac Vanje Gorčevske juče je uveče izveden pred sudiju za prethodni postupak Krivičnog suda u Skoplju.

On je sinoć saslušan u policijskoj stanici, a glavni javni tužilac je juče rekao da posredni dokazi ukazuju da su organizatori od njenog oca dobili informaciju kada će devojčica napustiti kuću.

***

BONUS VIDEO: Nezapamćeni zločin u Skoplju: Da li je Vanja mogla da se spasi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar