Foto: Jam Press Vid/Rare Shot News / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Tinejdžerka (16) iz Palija u Indiji stalno je povraćala i žalila se na bolove u stomaku. Bila je bolesna šest meseci, zbog čega je porodica odvela kod lekara. Kada je situacija postala nepodnošljiva, morala je na operaciju.

Hirurzi su joj tada iz stomaka uklonili klupko kose teško čak pola kilograma, a ispostavilo se da tinejdžerka od svoje osme godine boluje od trihofagije, odnosno kompulsivne potrebe za jedenjem kose. Ova bolest povezuje se s trihotilomanijom – neodoljivom potrebom za čupanjem kose, piše Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

Smeđa masa dlaka koju su lekari pronašli u njenom stomaku bila je duga 16, a široka osam centimetara.

Iako se trihotilomanija i trihofagija spominju još u 18. veku, nikada nije tačno otkriveno zašto se taj poremećaj javlja kod ljudi. Dlake se na kraju talože u digestivnom traktu, pa uzrokuju probavne smetnje i bolove u želucu.

Ljudi koji imaju ovaj poremećaj imaju potrebu da žvaću svoje vlasi, da ih jedu, a nekad čak jedu i tuđu kosu. Trihotilomanija se često ubraja u spektar opsesivno-kompulsivnih poremećaja.

Foto: Jam Press Vid/Rare Shot News / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Opis „navika čupanja kose“ je pomalo zavaravajuć, jer osoba koja ima ovaj poremećaj ne čupa samo dlake s kose, već i sa drugih mesta, poput obrva i trepavica.

Još uvek ne može sa sigurnošću da se utvrdi koji je uzrok trihotilomanije, ali moguče da je reč o genetskim faktorima.

BONUS VIDEO Tragedija u Selu na proslavi noći veštica, raste broj poginulih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar