Foto: Ali Jadallah / AFP / AA/ABACA / Abaca Press / AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Kada su Hamasovi militanti prošle subote upali u kibuc u južnom Izraelu, 16-godišnji Rotem Matias je pomogao svojim roditeljima da zabarikadiraju vrata njihove kuće svime što su mogli pronaći, dušecima i stolovima. Međutim, to nije bilo dovoljno. Militanti su otvorili vatru na njihovu kuću, pucajući kroz prozore.

Mathiasovi roditelji, Šlomi i Debora, ubijeni su pred njegovim očima.

„Teroristi su otvorili vrata“, prisetio se Matias, izraelsko-američki državljanin, tokom intervjua za ABC Njuz koji je emitovan danas u emisiji Dobro jutro, Ameriko.

„Bacili su granatu ili nešto drugo što je eksplodiralo. Zadnje što je moj tata rekao je da je izgubio ruku, a onda je moja mama umrla na meni“, nastavio je, prenosi Index.hr.

Matiasovi roditelji su među više od 1200 smrtno stradalih otkako je Hamas pokrenuo neviđeni upad u Izrael iz vazduha, kopna i mora tokom vikenda.

Militanti mu zapalili kuću

Izraelske odbrambene snage su od tada proglasile „stanje pripravnosti za rat“ i pokrenule osvetničke napade na pojas Gaze.

Matias je morao ležati mirno dok se satima skrivao ispod okrvavljene odeće kada su militanti Hamasa posmatrali njegov dom i kasnije se vratili u potragu za preživelima.

Uspeo je poslati kratku SMS poruku članovima šire porodice u kojoj je napisao: „Roditelji su mrtvi. Žao mi je.“

PROČITAJTE JOŠ:

„Samo sam prestao disati, smanjio sam udisaje koliko god sam mogao. Nisam se pomerio. Bio sam prestravljen. Nisam pravio nikakvu buku. I molio sam se bilo kojem bogu – nije me bilo briga kojem bogu – samo sam se molio bogu da me ne pronađu“, istaknuo je.

Militanti su zatim zapalili Matiasovu i ostale kuće u kibucu, zbog čega je Matias morao pobeći. Na kraju su ga pronašle i spasile izraelske snage. ABC Njuz je razgovarao s Matiasom jutros u bolnici u južnom izraelskom gradu Ber Ševa gde je tinejdžer sedeo i drhtao pored svoje starije sestre, koja se takođe skrivala tokom muke, ali se uspela zabarikadirati u sigurnoj sobi.

Brat i sestra bez roditelja sada se oslanjaju na svog dedu Ilana.

„Vratili su se i hteli su biti sigurni da su sve ubili. Podmetnuli su vatru i – ovo je priča koja dolazi iz Holokausta – kako bi bili sigurni da će, ako ima preživelih, izaći i da ih mogu ubiti“, poručio je Ilan.

BONUS VIDEO: Izjave putnika iz Tel Aviva o sukobima u Izraelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar