Foto: EPA/EFE, Profimedia

Grupa Vagner je u svetu poznata kao ruska paravojna ogranizacija, čiji plaćenici učestvuju u sukobima i ratovima širom sveta - na istoku Ukrajine, u Libiji, Siriji, Mozambiku, Sudanu i Srednjoafričkoj Republici. Neki bih opisali kao privatnu vojnu kompaniju. Zvanično gledano oni ne postoje i Rusija odbacuje svaku povezanost sa njima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojedini izveštaji Njujork tajmsa smatraju da je ova grupa zaista ima veze sa ruskim ministarstvom odbrane, koju navodno ruska vlada koristi za pojedine interese. Priča se da je u vlasništvu Jevgenija Prigožina, biznismena koji je blisko povezan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ko je Utkin?

Sa druge strane ima i onih koji kažu da je osnivač kompanije Dmitrij Valerijevič Utkin koji je nekada bio ukrajinski državljanin. Utkin je vetaran Prvog i drugog čečenskog rata.

Jedno vreme je bio potpukovnik i komandant brigade Specijalističkih snaga Glavnog direktorata Generalštaba jedince Oružanih snaga Rusije koja pripada glavnoj obaveštajnoj službi. Kada je napustio vojsku 2013. godine, počeo je da radi za kompaniju Moran Sekjuriti grup, koja je uključena u misije bezbednosti i obuke širom sveta.

Sama grupa Vagner se pojavila 2014. godine tokom sukoba u Ukrajini, gde se spominje i Utkin. Vagner je bilo Utkinovo kodno ime unutar bivše službe u Rusiji, a koje je odabrao zbog divljenja Trećem rajhu. U avgustu 2017. godine, turski list „Yeni Şafak“ spekulisao je da je Utkin verovatno samo nosilac kompanije dok je pravi šef Vagnera neko drugi.

U decembru 2016. godine, Uktin je snimljen sa predsedikom Rusije Vladimirom Putinom na prijemu u Kremlju u čast onih koji su odlikovani Ordednom za hrabrost i titulom Heroj Ruske Federacije.

Šta znamo o ovoj grupi?

Početkom 2016. godine grupa je imala 1.000 članova, a ta brojka je do 2017. godine porasla na 6.000. Sada se procenjuje da imaju oko 10.000 članova. Rečeno je da je organizacija registrovana u Argentini, a da im se kancelarije nalaze u Sankt Peterburgu i Hongkongu.

Grupa navodno obučava svoje osoblje u ruskom pogonu MO Molkino u blizini sela Molkin u Krasnodarskom kraju. Kasarne u bazi nisu povezane sa ruskim ministarstvom odbrane u sudskim dokumentma, u kojima su opisane kao dečiji kamp za odmor.

Kada je reč o platama ove grupe one idu između 80.000 i 250.000 ruskih rubalja mesečno (od 1.084 do 3.388 dolara). Jedan izvor je naveo da neke plate idu i do 300.000 rubalja mesečno (oko 4.065 dolara).

Postoje ljudi koji ne veruju da ova grupa zapravo stvarno postoji već misle da je samo u pitanju mit koji je stvorila ruska propaganda. Privatne vojne kompanije nisu zakonom dozvoljene u Rusiji. Nekoliko vojnih analitičara je ovu grupu opisalo kao „pseudo-privatnu“ kompaniju koja je ruskom vojnom establišmentu nudila određene prednosti kada je reč o ratovanju u inostranstvu. Članovi grupe Vagner su opisani kao „vojnici duhovi“, jer ih ruska vlada nije zvanično priznala.

Foto: Promo

U intervjuu u decembru 2018. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je u vezi sa Vagnerovim delovanjem u Ukrajini i Siriji rekao da „svi treba da ostanu u privatnim okvirima“ i da ako grupa Vagner krši zakon, ruski generalni tužilac „treba da traži pravnu procenu“. Ali ako prema Putinovim rečima nisu prekršili zakon da treba da imaju pravo da rade i promovišu svoje poslovne interese u inostranstvu. Predsednik rRusije negira navode da Jevgenij Prigožin vodi aktivnosti grupe Vagner.

Ova grupa se već nekoliko predmet brojnih priča najviše zbog brojnih svedočanstava o navodnim ratnim zločinima.

Procenjuje se da se oko 1.000 boraca ove grupe borilo na stani generala Kalife Haftara u Libiji od 2019. do 2020. godine.

BBC je Rusiji zatražio do jednog bišveg borca da opiše ovu grupu. On je rekao: „To je struktura čiji je cilj promovisanje interesa države izvan granica naše zemlje“.

Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP / Profimedia

Misteriozni tablet

Sada se pojavila informacija da je otkriven i Samsung tablet koji je ostavio neki borac grupe Vagner koji otkriva ključnu ulogu ove grupe – kao i imena lovaca koji mogu da se prate. BBC je došao u posed „liste za kupovinu“ najsavremenije vojne opreme za koju veštaci kažu da je mogla da dođe samo iz zaliha ruske vojske.

Piše se da su se na tabletu na ruskom jeziku nalazila kodna imena boraca. Takođe se spominje i lista oružja koji su članovi potraživali. Od oružja se na spisku nalaze četiri tenka, stotine kalašnjikova ali i radarski sistem koji je moguće samo prinaći u skladištima ruske vojske, tvrdi BBC pozivajući se na reči vojnog analitičara sa kojim su razgovarali.

Foto: Vedomosti / East2West News / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar