Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ukrajina i Rusija od početka rata se međusobno optužuju za ratne zločine. Prošle nedelje, Moskva je objavila snimak na kom su navodno prikazani ruski ratni zarobljenici koji leže na zemlji dok im iznad glave stoje naoružani Ukrajinci, kao i fotografiju iz ptičije perspektive koja pokazuje da su vojnici potom pobijeni. Pojava ovih "dokaza" uznemirila je javnost koja sada ima samo jedno pitanje - da li iza svega krije ruska propagandna režija ili su snimci relevantni?

Kao ključni element koji pokazuje da su Ukrajinci počinili ratni zločin Rusija navodi crveni dečiji automobil koji se nalazi u dvorištu. To, po mišljenju Moskve, nedvosmisleno dokazuje da je na nenaoružane civile pucano u dvorištu civilne kuće.

Sada i Moskva i Kijev optužuju jedni druge da su počinili ratne zločine u istoj epizodi – Rusi optužuju ukrajinske snage da „nemilosrdno pucaju na nenaoružane ruske zarobljenike“, a ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinjec je rekao da su zapravo ruski vojnici otvorili vatru tokom čina predaje.

Foto: Printscreen/Twitter

Zbog toga mnoge međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih Nacija, zahtevaju hitno ispitivanje ovog snimka.

„Svesni smo video snimaka i istražujemo ih. Navodi o pogubljenjima po kratkom postupku ljudi koji su bili van borbe treba da budu odmah, potpuno i delotvorno istraženi, a svi počinioci moraju biti pozvani na odgovornost“, rekla je u petak za Rojters Marta Hurtado, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava.

Foto: EPA-EFE/STRINGER, EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodala je da prema međunarodnom pravu, francuski izraz „hors de combat“ odnosi se na ljude koji su „van borbe“ zbog svoje predaje, jer su nenaoružani, bez svesti ili na drugi način nesposobni da se brane.

Da li su snimci autentični?

Snimke je istraživao i Njujork Tajms. Kako navodi ovaj list, ubistva su se dogodila kada je ukrajinska vojska ponovo zauzela selo Makijevka, u Lugansku, sredinom novembra, kada su ruske snage pretrpele velike gubitke. Upoređujući video snimke sa satelitskim snimcima, Njujork Tajms je potvrdio da su video snimci nastali na farmi u selu.

Neki od njih su deo serije od četiri video snimka dronova koje je 12. novembra kružio proukrajinski Telegram kanal koji izveštava o ponovnom osvajanju Makijevke. Tajms je potvrdio da su i drugi video snimci iz vazduha nedavno snimani u selu.

Foto:profimedia.rs

Susret su snimila dva izvora: neimenovani ukrajinski vojnik koji je mobilnim telefonom snimao video-dnevnike borbe za Makijevku i video snimke koje su najverovatnije snimile ukrajinske snage koje su nadgledale ofanzivu.

Potvrdom da su ovi video snimci snimljeni na istoj lokaciji i analizom onoga što prikazuju, Njujork Tajms je uspeo da događaje poređa hronološki.

Prvi video je objavljen uz muziku koja se obično koristi u objavama na društvenim mrežama i prikazuje grupu naoružanih ukrajinskih vojnika kako leže u polju dok pucaju na metu u daljini.

Vojnici govore i ukrajinski i ruski. Čuju se pucnji, a kamerman mu pokazuje lice. Drugi video je snimljen iz vazduha i na njemu se vidi ista grupa ukrajinskih vojnika u dvorištu seoske kuće. Vidi se i kuća i okolni objekti koji su teško oštećeni u borbama.

Na njemu se vidi kako ukrajinski vojnik leži na zemlji u ležećem položaju i kako je uperio mitraljez ka jednoj od šupa u kompleksu. Drugi ukrajinski vojnik stoji iza njega. Treći ukrajinski vojnik korača po dvorištu držeći pušku, a četvrti je na zemlji i proverava telo, čini se mrtvog ruskog vojnika. Drugo telo, takođe očigledno rusko, leži nepomično u blizini.

Još jedan ruski vojnik se nalazi u jednoj od šupa, ali se on u tom trenutku na snimku još uvek ne vidi.

Sledeća scena je snimak mobilnog telefona koji je u dvorištu snimio isti ukrajinski vojnik. U videu ima praznina, mada nije jasno kako su nastale. Na njemu su prikazana četvorica ukrajinskih vojnika, od kojih su najmanje tri naoružana.

Jedan vojnik sa puškom oprezno prilazi objektu u koji su se sklonili ruski vojnici. Čuju se pucnji, mada nije jasno odakle dolaze. Vojnik se polako udaljava od pomoćnog objekta, izvlačeći ruske vojnike na nišanu.

Video se prekida, a kada se ponovo pokrene, šest ruskih vojnika leže licem nadole jedan pored drugog. Najmanje dvojica od njih su živa i vidi se kako se kreću na snimku, dok su ostali nepomični. Na snimku se vidi još četiri vojnika kako polako izlaze iz zgrade, jedan za drugim, neki sa podignutim rukama. Pridružuju se ostalim vojnicima na zemlji.

Rusi nose zaštitne jakne i šlemove, a njihove uniforme imaju karakteristične oznake – crvene kaiševe na potkolenicama, jedan sa kvadratnim plavim predmetom na leđima.

Dvojica Ukrajinaca koji stoje u blizini izgledaju opušteno. Hvatanje ovih vojnika je u početku uredno i bez incidenata — ali odjednom se sve menja.

Tada jedanaestoro ruski vojnik izlazi iz poljskog doma, otvara vatru, gađajući jednog od ukrajinskih vojnika. Ukrajinci su iznenađeni. Kamera mobilnog telefona se klima dok se ukrajinski vojnik koji snima scenu pokušava da legne. Dalje se vidi kako ukrajinski vojnik koji stoji pored njega podiže pušku i cilja ka ruskom naoružanom napadaču.

Video se završava i nije jasno šta će se dalje dešavati. Ali drugi snimak lokacije iz vazduha pokazuje krvave posledice.

Ruski vojnici leže nepomično, naizgled mrtvi, a većina ih je u položaju kada su se predali. Krv je svuda oko njih, a neki izgledaju kao da imaju prostrelne rane na gornjem delu tela ili glavi. Vojnici su obučeni u iste uniforme sa prepoznatljivim crvenim naramenicama i plavim oznakama.

Čini se da je ruski vojnik koji je pucao na Ukrajince poginuo na licu mesta i da leži na položaju odakle je otvorio vatru. Zid od bele cigle pored mesta gde je stajao sveže je oštećen, možda uzvratnom vatrom ukrajinskih snaga.

„Izgleda da je većina njih upucana u glavu. Vide se lokve krvi. To ukazuje da su samo ostavljeni mrtvi. Čini se da niko nije pokušao da im pomogne“, rekao je u dr Rohini Har, medicinski savetnik koji radi sa Lekarima za ljudska prava.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Har je primetio da su ruski vojnici, kada su se predali, ležali, očigledno nenaoružani, sa raširenim rukama ili iza glava.

„Oni se smatraju hors de combat, ili neborcima — zapravo ratnim zarobljenicima. Ipak, Rimski statut, međunarodni ugovor kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud, mogao bi da goni ovo na osnovu nekoliko svojih članova da je Ukrajina bila strana sporazuma, uključujući član 8b (vi) koji kaže da ubistvo ili ranjavanje borac, koji se, nakon što je položio oružje ili nema više sredstava za odbranu, predao po nahođenju predstavlja kršenje zakona međunarodnog oružanog sukoba“, kaže Har.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Iva Vukušić, ekspert za tužilaštvo za ratne zločine na Univerzitetu u Utrehtu, rekla je da je teško utvrditi da li je ratni zločin počinjen ili nije samo na osnovu video dokaza, a da je kritičan faktor vreme – kada su Rusi streljani.

„Da li je to bilo u jednom ili dva rafala u trenutku ili neposredno nakon što je poslednji Rus izašao i pucao na Ukrajince? Ili je to bilo nakon što je neposredna pretnja neutralisana, kao čin osvete“, pita Vukušić.

Dodaje da ako su Rusi upucani u trenutku borbi onda to nije ratni zločin.

„Ako ovi ratni zarobljenici još nisu pretreseni, onda Ukrajinci ne znaju da li su naoružani, čak i ako su na terenu. Postupci ruskog naoružanog napadača su takođe kritični i mogli bi se smatrati perfidnim pretvaranjem predaje ili statusa neborca kao varkom protiv Ukrajinaca – što bi moglo biti krivično gonjeno kao ratni zločin prema Ženevskim konvencijama. Vrlo je moguće da bi, da ovaj nije pucao, svi bili zarobljeni kao zarobljenici i preživeli“, dodaje Vukušić.

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Istražitelji Ujedinjenih nacija rekli su prošlog meseca da su dokumentovali slučajeve da ruske snage muče civilne i vojne zatvorenike. Istražitelji su takođe otkrili da su ukrajinske trupe mučile i zlostavljale ratne zarobljenike, ali „u manjem obimu“.

Tajms je izvestio o više slučajeva navodnih ruskih ratnih zločina, uključujući upotrebu zabranjenog oružja , napade na civilne ciljeve i ubijanje neboraca. U martu je vizuelna istraga Tajmsa pokazala kako ruske trupe pogubljuju grupu zarobljenih ukrajinskih boraca i jednog civila u Buči, predgrađu zapadno od Kijeva. Tajms je takođe izvestio o navodnom pogubljenju ruskih zarobljenika-od strane ukrajinskih snaga u aprilu.

Pročitajte još:

Ruski savet za ljudska prava saopštio je da će poslati snimak međunarodnim organizacijama. Istražni komitet zemlje, ruski ekvivalent FBI, otvorio je krivičnu istragu o tom susretu.

Na kraju Vukušić zaključuje da tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda najvjerovatnije ispituje ovu epizodu, s obzirom na pažnju koju je dobila. Takođe kaže da će istraga zahtevati posetu licu mesta kako bi se utvrdilo gde su se ko nalazili i prikupili čaure, patološka i forenzička ispitivanja pronađenih tela, kao i da bi se ispitale akcije ukrajinske jedinice nakon pucnjave.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar