Jakov Milatović sa suprugom Milenom Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic



Kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović odneo je pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori i tako postao deo istorije. On je čovek koji je po prvi put nakon 30 godina pobedio Mila Đukanovića u direktnom okršaju i tako ga verovatno poslao u političku penziju. U ovoj izbornoj kampanji prošao je svašta, od verbalnih do fizičkih napada, ali uprkos svemu, obraća se sa pobedničkog postolja. Evo ko je čovek o kom sada bruji cela Evropa.

Prema konačnim preliminarnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori, Milatović je osvojio više od 60 odsto glasova.

Milatović je izabran je da bude kandidat PES-a za predsednika Crne Gore krajem februara ove godine. On je nakon objave rezultata poručio „da će 2. aprila poslati Đukanovića u političku penziju“.

Novi predsednik Crne Gore tokom kampanje je isticao da mu je cilj ekonomski napredak zemlje, ali i da želi da bude čovek koji će je uvesti u Evropsku uniju (EU). Kada je reč o odnosu sa susednim državama, Milatović je jednom prilikom rekao da bi voleo da mu prva zvanična poseta kao predsednika Crne Gore bude Brisel, a druga Beograd.

debata

Tokom kampanje doživeo je brojne napade, što verbalne, što fizičke, a protivkandidat Milo Đukanović optužio ga je da je „čovek srednjeg veka“ i „kandidat Vojislava Šešelja“ koji širi velikosrpsku propagandu.

Rezervni kandidat, iskusni pobednik

Izbor Milatovića za predsedničkog kandidata je usledio nakon što što je odbačena kandidatura njegovog kolege iz pokreta Milojka Spajića.

Milatović je tokom kampanje obilazio Crnu Goru, ali je na Cetinju doživeo neprijatnost. Morao je uz pomoć obezbeđenja i policije da uđe u Sportski centar na Cetinju 10. marta ove godine.

Jakov Milatović Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Kako se vidi na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, Milatoviću je nekoliko osoba pomoglo da uđe nakon što je prošao kroz gomilu gde su ga pojedinci gurali i psovali.

Grupa građana okupila se ispred Sportskog centra gde se održava predizborna konvencija Milatovića, a većina se razišla oko 18.15.

U jednom trenutku je došlo i do napada, pa je Milatović morao uz pomoć obezbeđenja i policije da uđe u Sportski centar.

„Za mene su simbol Cetinja svi radni i pošteni ljudi, kao i oni koji su me u sali dočekali. Primam poruke podrške od građana Cetinja. Znam da se stide onih koji su učestvovali u napadu na mene, jer taj čin nije bio ni crnogorski, ni cetinjski“, rekao je Milatović za nakon incidenta.

Jakov Milatović Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Dodao je da oprašta svim zavedenim ljudima, ali neću zaboraviti da su političari svojim stavovima i dosadašnjim nametnutim podelama doveli društvo u ovo stanje, da je zbog njih nasilje postalo svakodnevica

Trijumfovao na izborima u Podgorici

Pokret Evropa sad beleži odlične rezultate od svog osnivanja. Ovaj pokret ja na lokalnim izborima u Podgorici prošle godine osvojio 21,7 odsto glasova. Time su dobili priliku da nakon 24 godine pošalju Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića u opoziciju.

Jakov Milatović, jedan od vođa ovog pokreta, je tada istakao da je pred partijama veliki izazov.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

„Srećna vam sloboda građani Podgorice. Hvala vam na podršci Pokretu Evropa sad. Krećemo da radimo kako bismo što pre, bez DPS-a, počeli da rešavamo probleme građana Podgorice. I kako bismo što pre od Podgorice napravili bolje i pravednije mesto za život svih građana i građanki“, poručio je Milatović.

Ovakav rezultat pokreta Evropa sad za mnoge je bio iznanađenje, jer je partija osnovana samo 4 meseca pred lokalne izbore. U junu prošle godine, dvojica ministara u Vladi Zdravka Krivokapića, inače prvoj formiranoj vladi nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima 2020. godine, odlučila su da zvanično uđu u politiku.

Tada su bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić osnovali Pokret Evropa sad, koji nosi naziv njihovog ekonomskog programa 42. Vlade Crne Gore.

Jakov Milatović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Ko je Jakov Milatović?

Jakov Milatović je crnogorski ekonomista koji je bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u crnogorskom kabinetu Zdravka Krivokapića od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine.

On je rođen u Titogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu Gimnazija „Slobodan Škerović“.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom univerzitetu Ilinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (VU Vien) kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na Univerzitetu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Jakov Milatović sa suprugom Milenom Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Milatović je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford. Bio je stipendista britanske vlade. Bio je i član nemačke fondacije Konrad Adenauer. Tečno govori engleski, italijanski i španski.

Ekonomska i poliička karijera

Milatović je radio u NLB Grupi Podgorica i Dojče banci, Frankfurt. Kasnije se Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomske i političke analize, a 2019. godine unapređen je u glavnog ekonomistu za zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a radio je u kancelariji Banke u Bukureštu. Objavio je veliki broj članaka i koautor dve knjige.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Kabinetu Krivokapića obavljao je dužnost ministra ekonomije i ekonomskog razvoja od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine. Tokom svog mandata, Milatović i ministar finansija Milojko Spajić predstavili su i sproveli kontroverzni program ekonomskih reformi „Evropa sada“.

Milatović je glasao za nezavisnost Crne Gore na referendumu o nezavisnosti 2006. godine. Podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Zalaže se za bliže odnose Crne Gore i Srbije.

BONUS VIDEO Žestoka rasprava crnogorskih predsedničkih kandidata u završnom TV duelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare