Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

NATO je snažno angažovan na pronalaženju političkog rešenja sa Rusijom i ne postoji dokument o našem neširenju na Istok, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

PROČITAJTE JOŠ:

NATO je snažno angažovan na pronalaženju političkog rešenja sa Rusijom i ne postoji dokument o našem neširenju na Istok, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Predstavili smo konkretne predloge u pisanim dokumentima Rusiji, navodeći da smo spremni da pričamo o kontroli naoružanja,merama za transparentne vojne aktivnosti, projketile i druge probleme“, rekao je Stoltenberg sinoć za televiziju Vesti.

On je rekao i da su pozvali Moskvu da prisustvuje sastancima u Savetu NATO-Rusija gde bi mogli da iznesu svoje zabrinutosti, kako bi se našlo političko rešenje za situaciju koju je, kako je rekao, izazvalo gomilanje ruske vojske, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li postoji neki potpisani dokument o neširenju NATO na Istok na kome Rusija stalno insistira, Stoltenberg je rekao da nikada takav dokument nije potpisan.

„Naprotiv, mi kao Alijansa sa 30 zemalja smo u našim dokumentima uvek naglašavali da su vrata za ulazak u NATO uvek otvorena za države u Evropi koje ispunjavaju standarde NATO“, naveo je.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da se NATO ne može smatrati odbrambenim savezom uzimajući u obzir vojne operacije u Jugoslaviji, Libiji i Avganistanu, Stoltenberg je naveo da je „NATO odbrambeni savez, ali i da u očuvanju mira sledi princip da napad na jednog izaziva odgovor svih drugih saveznika“.

Generalni sekretar je naglasio da je NATO uspeo da očuva mir među saveznicima više od 70 godina i da je sama uloga saveza da ne provocira konflikt već da ga spreči.

„Radim sa mnogo generala i moje je iskustvo da su oni veoma svesni značaja sprečavanja rata, zato što znaju kako on strašan i poguban može da bude. Iz tog razloga je NATO politička vojna alijansa koja uvek traži političko rešenje“, poručio je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar