Džo Bajden, Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/PHIL NOBLE / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden uskoro namerava da stupi u kontakt sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, preneo je večeras Glas Amerike. Bajden i Makron su tokom prethodne sedmice, u jeku krize između Zapada i Rusije, razgovarali dva puta.

Makron je poslednja dva dana boravio u Rusiji i Ukrajini, gde je sa predsednicima tih zemalja Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, razgovarao o ukrajinskoj krizi.
Sve to događa se u kontekstu aktuelne krize i nastojanja stišavanja tenzija duž granice između Ukrajine i Rusije.

„Nastavićemo da budemo u bliskom kontaktu sa našim francuskim kolegama o mogućoj pretnji ruske invazije u Ukrajini“, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajden i Makron su tokom prethodne sedmice, u jeku krize između Zapada i Rusije, razgovarali dva puta, podsetio je VoA.

Podsetimo,francuski predsednik je nakon razgovora sa Putinom izjavio da je ispunio svoj cilj da spreči eskalaciju krize, istakao da veruje da se mogu preduzeti koraci ka deeskalaciji i pozvao sve strane na smirenost.

„Smirenost je ključna za sve strane, i u rečima i delima“, poručio je Makron i pohvalio Zelenskog „zbog pribranosti koju on i ukrajinski narod pokazuju, u svetlu vojnog pritiska na granice i na zemlju“.

Dodao je da su mu i Putin i Zelenski preneli da su posvećeni poštovanju sporazuma iz Minska, iz 2014. godine i naglasio da je taj dogovor sadrži put za rešaanje aktuelnog spora.

Makron je iz Kijeva otputovao za Berlin gde se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je pre početka razgovora rekao novinarima da je „zajednički cilj da se spreči rat u Evropi“.

BONUS VIDEO: Obuka civila u Kijevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar