Frank-Valter Štajnmajer Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u Varšavi da Nemačka nastoji da se što brže oslobodi zavisnosti od uvoza ruskog gasa i nafte, ali da zbog strukture nemačke privrede to ne može da se izvede onako brzo kako bi neki očekivali.

„Evropska unija (EU) je nedavno donela odluku o isporukama energija, odluke o ukidanju uvoza uglja i mislim da će sve zemlje EU nastojati kao mi da smanje i uvoz nafte i gasa sto brže. Sa naftom je to moguće brže. U 2021. godini udeo ruskog gasa je iznosio 60 odsto, sada u prvom kvartalu 2022. 40 odsto. Shvatamo to ozbiljno i tražimo mogućnost da smanjimo zavisnost od Rusije. Imajući u vidu strukturu naše privrede, našu hemijsku industriju to ne može da ide tako brzo kao što neki očekuju“, kazao je nemački predsednik Štajnmajer na konferenciji za novinare s poljskim predsednikom Dudom.

Nemački predsednik naglasio je takođe da nije moguće postupati tako da oni koji uvode sankcije budu više oštećeni od Rusije kojoj se uvode sankcije.

„Jedno je jasno – nema povratka u normalnost sa takvom Rusijom. Ruske zločine video je ceo svet. Treba ih dokumentovati, istražiti i krivce privesti pravdi. To varvarstvo koje vidimo svakodnevno mora da prestane. Tek kad Putin naredi vojsci da prestane razgovori imaju smisla“, kazao je nemački predsednik.

Andžej Duda podsetio je da je Poljska u drugačijoj situaciji jer je blagovremeno pošla u diverzifikaciju izvora gasa posle napada Rusije na Gruziju, pošto joj je sa istorijskim iskustvom koje je imala sa Kremljom bilo jasno šta može da se desi, te da do kraja ove godine zahvaljujući LNG terminalu u Švinoujšću i dovršetku Baltik pajp, gasovoda iz Norveške, ove jeseni Poljska može da prestane potpuno da koristi ruski gas.

„Ali svako smanjenje kupovine gasa i nafte ima kolosalni znacaj, da Rusija vidi tu vezu izmedju imperijalističkih ambicija i mogućnosti da prodaje gas“, rekao je poljski predsednik.

Posle bilateralnih razgovora delegacija nemački predsednik obići će ukrajinske izbeglice i volontere kojima pomaže Karitas.

Andžej Duda apelovao je na Nemačku da pomogne Poljskoj takođe i izdvajanjem iz specijalnih evropskih fondova solidarnosti iz kojih bi novac za izbeglice dobile zemlje kao Poljska koja je primila preko 2,6 miliona ukrajinskih izbeglica, koje nose najveći teret te humanitarne krize.

„Nemačka će solidarno učestvovati u prijemu i pomoći izbeglicama. To je zajednički zadatak EU, obećavam da nećemo prepustiti Poljsku i druge susede Ukrajine same sebi. Odlučnost i jedinstvo su ključ naše snage. Predsednik Putin nije uspeo da nas podeli, mobilisao je unutrašnju snagu naših demokratija i ojačao volju da se suprotstavimo njegovoj agresiji“, kazao je Štajnmajer.

Predsednik Duda naglasio je da nije potrebna pomoć u relokaciji jer ukrajinske izbeglice su gosti koji će sami odlučiti u kojoj zemlji će ostati a podsetio je da je Nemačka već slala vozove kojima su u nju i druge zapadne članice EU otišli iz Poljske oni Ukrajinci koji su to želeli.

Na pitanje o mogućnosti da Nemačka isporučuje Ukrajini kao neke druge članice NATO oružje, Štajnmajer je podsetio da je nemačka vlada u oblasti odbrane već donosila neke odluke koje se nisu uklapale u dotadašnju filozofiju bezbednosti nakon Drugog svetskog rata.

„Obe vlade razgovaraju o tome šta može dalje da se učini za Ukrajinu“, kazao je Štajnmajer.

Nemački i poljski predsednik uputili su zajedno iz Varšave apel da Rusija dozvoli i omogući evakuaciju iz ukrajinskog grada Marijupolja.

Sve današnje vesti iz Ukrajine pročitajte u našem današnjem blogu.

BONUS VIDEO: Borodjanka u ruševinama

Komentari

Svi komentari (2)