Mađarska granica sa Srbijom Foto:EPA-EFE/ZOLTAN MATHE

Poznati američki voditelj "Foks njuza" Taker Karlson, veliki pristalica Donalda Trampa i zagovaratelj oštre i nehumane politike prema migrantima, u Mađarskoj je kao počasni gost vojnim helikopterom obišao električnu graničnu ogradu ove države sa Srbijom. Kako je u njegovoj državi sadašnji predsednik Džozef Bajden prekinuo izgradnju Trampovog zida sa Meskikom, te ugušio ovakvu vrtsu narativa, voditelj je odlučio da krene tragom preostalih mrvica populizma, pa ni ne čudi što ga je premijer ove države Viktor Orban dočekao raširenih ruku.

Pročitajte još:

Ono što je video mu se svidelo. Rekao je da je granica „čista i uređena“, za razliku američko-meksičke za koju smatra da je prljava i neuredna, prenosi BBC.

„Nije potreban BDP koji imaju Sjedninjene Države, niti visokotehnološi zidovi, oružje ili oprema za nadzor. Sve što je potrebno je volja“, rekao je on obraćajuji se svojim gledaocima.

Takođe je i o mađarskim premijerom Viktorom Orbanom govorio sa oduševljenjem naglašavajući da on brani svoju naciju od 10 milona ljudi, od toga da je ne promene nepoželjni i nepozvani.

Da bi bio potpuno siguran da je priči dao pravi kontekst i usmerio je na „pravu stranu“ uporedio je Orbanovu politiku sa politikom Džoa Bajdena.

„Budući da su lekcije tako očigledne, te je jasno da oni koji su uveli narativ u našoj zemlji o tome kako je Mađarska autoritativna država su ogromne laži“, rekao je on.

Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Zašto je došao?

Zapravo, formalni razlog njegove trodevne posete jeste festival koji organizuje Kolegijum Matije Korvina u Estergomu, bivšoj prestonici Mađarske i domu Rimokatoličke crkve.

To je dobro finansirana škola za najbolje studente, koja ih oblikuje u novu desničarsku Orbanovu elitu.

Možda postoji još neki razlog posete?

Nakon 11 godina na vlasti, Orban će se suočiti sa žestokom bitkom za ponovni izbor za osam meseci, i to će sada preko puta njega biti ujedinjena opozicija, sleva nadesno, koja ga optužuje za krah mađarske demokratije i finansijsko favorizovanje sopstvene grupe oligarha i lojalista.

Orban je takođe optužen da je koristio špijunski softver Pegaz kupljen od izraelske kompanije NSO za prisluškivanje telefona i miniranje ličnih podataka 300 nezavisnih novinara, advokata i biznismena koji nisu saglasni sa sa njegovom strankom Fides.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Evropska komisija obustavila je ovoj državi isplatu iz fondova za oporavak nakon korone, navodeći kao razlog nedovoljne mere zaštite od korupcije. Nordijske vlade su takođe obustavile isplatu sredstava nevladinim organizacijama, nakon što nisu postigle dogovor sa vladom o tome ko treba da ih isplati.

Međutim, mađarski premijer ne odustaje tako lako i samouvereno ulazi u ovu rundu, a čini se da je Karlson njegov najnoviji saveznik.

Provladina Centralnoevropska fondacija za štampu i medije (KESMA), koju čini 457 televizijskih i radio stanica, mrežni portali na internetu, dnevne i regionalne novine, sinhronizovano hvali Takera opisujući ga kao „najuticajnijeg konzervativnog mislioca u Sjedinjenim Državama“. Ovakav narativ je ranije bio rezervisan za bivšeg menadžera Trapove kampanje Stiva Benona i samog Trampa.

Foto: EPA-EFE/AL DRAGO

Naziva svoj narod glupim

„Američka politička elita postala je previše osrednja i glupa da bi se suočila sa istinom“, rekao je Taker u intervjuu za jedan mađarski nedeljnik.

„Elita se okrenula protiv sopstvenog naroda, a to nije zdravo. Jednostavno rečeno, rukovodstvo zemlje mrzi američki narod“, dodao je.

Nasuprot tome, pohvalio je gospodina Orbana.

„On brani demokratiju od neodgovornih milijardera, nevladinih organizacija i određenih zapadnih vlada. On se bori za demokratiju protiv onih snaga koje bi želele da ga vide mrtvog“, rekao je.

Mađarska policija baca ljude niz zid u Srbiju

Foto: EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN

U svom izveštaju za Foks Njuz opisao je kako je policija „ljubazano“ prvo privela, a zatim gurnula dvojicu sirijskih azilanata niz kapiju nazad u Srbiju.

„Ova praksa nanosi užasnu patnju“, rekao je za BBC Andras Lederer iz Mađarskog helsinškog odbora, nevladine organizacije za ljudska prava.

„To je nezakonito, predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i ide na ruku organizovanom kriminalu“, dodao je.

Evropski sud za ljudska prava prošlog meseca je ovu praksu proglasio nezakonitom.

Prema zvaničnim podacima mađarske vlade, izgradnja i patroliranje ogradom do sada je koštalo više od 1,5 milijardu dolara.

Foto: EPA/ZOLTAN GERGELEY KELEMEN

Orbanu se dive populisti širom sveta

Za konzervativne populiste u SAD, Mađarska je više od male zemlje u centralnoj Evropi. To je primer desničarske politike koja funkcioniše.

Ograničenja slobode štampe Viktora Orbana, njegovo protivljenje imigraciji i nesputana trgovina, otvoreno zalaganje za „tradicionalne“ porodične vrednosti i etno-nacionalistička politika usmerena protiv akademske zajednice i internacionalista, se tesno uklapa u retoriku Republikanske stranke SAD-a u Trampovo doba.

To objašnjava odluku Takera da emituje svoju popularnu emisiju iz Budimpešte i njegove reči hvale za gospodina Orbana, ne samo zbog njegove politike, već i zbog odbrane zapadne civilizacije i zbog toga što ga „mrze pravi ljudi“. To je nagoveštaj provokativnog brenda politike koju je Tramp zastupao tokom četiri godine mandata.

Uprkos svim nedavnim pokušajima da Trampova politička moć vaksrsne, popularnost bivšeg predsednika značajno je narušena u široj američkoj javnosti, ostavljajući njegove ideološke sunarodnike da traže nadu na najneverovatnijim mestima.

BONUS VIDEO: „Život“ migranata u Majdanu i pogled kroz žicu u bolje sutra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)