Donald Tramp Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Bivši predsednik Donald Tramp izvršio je pritisak na zvaničnike američkog pravosuđa da ponište njegov izborni poraz i zapretio im da će ih otpustiti ako ne postupe po njegovom zahtevu, pokazuju dokumenti objavljeni u istrazi Kongresa.

Rukom pisane beleške tadašnjeg zamenika državnog tužioca Ričarda Donohija, koje je danas objavio Komitet za nadzor i reforme Predstavničkog doma, otkrivaju očajničke pokušaje Trampa da primora pravosuđe na korak bez presedana i da se umeša u rezultate prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Ministarstvo pravde dozvolilo je predaju pisanih poruka istražiocima u Kongresu, što je dramatično preokrenulo Trampovu administraciju, koja je više puta izbegavala istragu Kongresa.

Poruke otkrivaju detalje telefonskog poziva od 27. decembra u kojem je Džefri Rouzen, koji je nekoliko dana kasnije imenovan za državnog tužioca, rekao Trampu: „Shvatite da DOJ (Ministarstvo pravde) ne može i neće promeniti ishod izbora kao čarobnim štapićem.“

„Ne očekujem da to učinite. Samo recite da su izbori korumpirani, a ostalo prepustite meni i republikanskim kongresmenima“, odgovorio je Tramp. Poništavanje Ministarstva pravde olakšaće istražnom odboru da ispita ključne svedoke i prikupi dokaze protiv Trampa u okviru istrage.

BONUS VIDEO: Latino bande

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar