Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Donald Tramp, bivši američki predsednik, sada ima "oružje" od 100 miliona dolara protiv američke demokratije, prenosi CNN. Čitava suma skupljena je u roku šest meseci od njegovog odlaska iz Bele kuće, a izgrađena je na njegovim pozivima pristalicama, koje su poverovale u laži da su izbori 2020. godine pokradeni. CNN ovo vidi kao najnoviji znak da Trampova pretnja osnovnim političkim slobodama nije daleko, pa se samo pitaju šta će on sledeće učiniti.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošlonedeljna nova otkrića o njegovim naporima da izvrši pritisak na Ministarstvo pravde zbog izbora koje je izgubio i uznemirujućih detalja o napadu na Kapitol 6. januara koji su se pojavili na prvom saslušanju izabranog odbora Prestavničkog doma, pojasnili su istoriju Trampovih pokušaja da „uništi američki politiki sistem“. CNN ovo vidi kao pokašaj bivšeg predsednika da podstakne državni udar kako bi ostao na funkciji.

Kada to nije uspelo, usledile su brojne lažne tvrdnje o prevari birača, a onda i napad rulje na Kongres 6. januara. Trampov napad na vrednosti na kojima počiva ustav SAD, nije se završio kada je napustio Belu kuću.

I dok bi njegovo antidemokratsko spletkaranje moglo da otuđi milione Amerikanaca na opštim izborima, Tramp je već veliki favorit za predseničku nominaciju republikanaca za 2024. godinu.

„Ratna škrinja“ izgrađena na laži

Gotovinske rezerve Trampove politike organizacije iznose oko 102 miliona dolara, a CNN ih predstavlja kao njegovu „ratnu škrinju“. Njegovi doprinosi od 3,2 miliona u dva politička akciona odbora znače da Tramp može biti dominantan vladar na srednjemandatnim izborima i da ima više nego dovoljno novca za finansiranje vlastitih demagoških skupova.

Količina novca kojim Tramp raspolaže, komentar je na političko stanje nacija i njegov karakter. To su sredstva koja su prikupljena na osnovu laži za koju milioni Amerikanaca žele da bude istitina, a koja u osnovi menja politiku.

Ministarstvo pravde otkriva lanac prekršaja

Otkrivanje dokumenata u petak koji pokazuju kako je Tramp pokušao da prisili Ministarstvo pravde u pokušaju da „ukrade“ izbore, bio je samo poslednji dokaz njegovih pokušaja da izvrši pritsak. CNN ističe da je ovo jedno do najšokantnijih otkrića do sad o njegovom antidemokratskom ponašanju.

Tramp je 27. decembra 2020 godine, vršio pritisak na vršioca dužnonsti državnog tužioca Džefrija Rozena i vršioca dužnosti zamenika državnog tužioca Ričarda Donahjua da lažno proglase izbore „nezakonitim“ i „korumpiranim“ čak i nakon što odeljenje nije otkrilo dokaze o raspostranjenoj prevari birača.

„Samo recite da su izbori bili korumpiran, ostalo prepustite meni i kongresmenima“, rekao je navodno Tramp u pozivu, prema Donahjuovim belekškama dostavljenim Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Čak i da ostane u politici, Trampove dobro finansiranje tvrdnje o navodnoj prevari birača, nastaviće da koordiniraju politikim sistemom i nastaviće da šteti demokratiji na više načina.

Nova Trampova predsednička kampanja – zasnovana na tvrdnjama da su prethodni izbori okaljani prevarom – zarazila bi još jedne izbore nepoverenjem i dodatno bi oslabila veru u sistem demokratske vlade u zemlji. Njegovo „proterivanje“ sa društvenih mreža nije zaustavilo njegove iscrpne napore da prenese svoju poruku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar