Foto: Axiom misija

Mobilni uređaj "Smarting Pro", proizveden u Srbiji, biće deo opreme astronauta na svemirskoj misiji "Axiom mission 2", pomoću kojeg će biti izmereni moždani signali u svemirskim uslovima.

„Cilj ove misije je da se uporede i skupe podaci koji će pokazati razliku moždane aktivnosti čoveka na zemlji i u svemiru. Da li postoje neke promene u okviru funkcionisanja mozga u različitim situacijama“, objašnjava za portal Nova.rs vođa projekta srpske kompanije „mBrainTrain“ Ana Jolić.

Foto: Axiom misija

Ona je dodala da je bilo bitno da taj uređaj bude bude mali, lagan i jednostavan.

„Ne mogu se nositi veliki uređaji, jer je njih teško spakovati. Morao je da bude lagan za montiranje, jer astronauti nisu osoblje koje svakodnevno radi sa ovim uređajima, već su morali da prođu obuku kako bi naučili da njime rukuju“, kazala nam je Jolić.

Foto: Axiom misija

„Smarting Pro“ ima softversku podršku kroz mobilnu aplikaciju. To je druga generacija ovih uređaja koji omogućavaju da minijaturni bežični uređaj zameni glomazne sisteme koja su istraživanja ograničavala isključivo na kontrolisane laboratorijske uslove.

Foto: Axiom misija

Desetine kilograma teške laboratorijske opreme spakovane su u 60 grama težak minijaturni uređaj, koji koristi bežičnu konekciju i omogućava posmatranje zdravog ljudskog mozga u svakodnevnim situacijama, pa čak i onda kada je u svemiru.

Pročitajte još:

Ova misija, na Međunarodnu svemirsku stanicu, najavljena je za 8. maj i trajaće 10 dana.

Svemirsku posadu predvodiće astronaut Pegi Vitson.

BONUS VIDEO Lansiranje satelita Džejm Veb označava početak nove ere istraživanja svemira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar