Foto: ESA-CNES-Arianespace/Optique Video du CSG/JM Guillon

Evropska svemirska agencija (ESA) je u poslednjem trenutku odložila planirano lansiranje letelice na Jupiter.

Lansiranje je trebalo da bude obavljeno danas u 14:15 po našem vremenu, ali je misija odložena zbog loših vremenskih uslova.

Raketa Juice će biti lansirana sutra sa kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani i nosiće ukupno 10 instrumenata: razne vrste kamera, detektore čestica, radar za mapiranje podzemnih karakteristika i Lidar skener za pravljenje 3D mapa različitih terena.

U međuvremenu...

Prvih 17 dana nakon lansiranja, Juice će širiti svoje solarne panele i antene kako bi se spremio za tromesečnu proveru i testiranje instrumenata.

Satelitu će trebati ukupno 8 godina da stigne do Jupitera, a astronomi će zbog dužine puta morati da iskoriste tehniku gravitacione praćke kako bi satelit dobio energiju potrebnu za putovanje. Ova metoda naučnicima omogućava da iskoristite gravitaciju Zemlje, Meseca i Venere i uz pomoć nje „poguraju“ letelicu prema Jupiteru.

Astronomi se nadaju da će dve planirane misije razrešiti neke od najvećih misterija Jupitera i njegovih prirodnih satelita.

Više vode nego na Zemlji

Prva misija pod nazivom „Jupiter Icy Moon Explorer“ se sprovodi kako bi se istražila tri najveća Jupiterova meseca – Evropa, Ganimed i Kalisto.

Naučnici spekulišu da ovi meseci ispod svoje površine kriju ogromne okeane, a naučnici iz Esa sugerišu da bi samo na Ganimedu, kao najvećem mesecu, moglo biti više vode nego na Zemlji.

Foto: Shutterstock

Zbog velike udaljenosti od Sunca, Jupiterovi meseci su prekriveni debelim slojevima leda i izloženi visokim nivoima radijacije.

Iako im je površina okovana ledom, ovi prirodni sateliti imaju vruće jezgro zbog kog se voda između slojeva održava u tečnom stanju.

Pročitajte još...

Direktorka nauke u Esa Kerol Mandel kaže da bi se na dnu ovih okeana mogli pronaći i vulkanski sistemi koji omogućavaju dobre uslove za postojanje života.

„Ako se ovi okeani mešaju sa bogatim mineralima na dnu – to pruža odlične uslove za razvoj života. U svakom ekstremnom okruženju na Zemlji, bilo da je to visoka kiselost, visoka radioaktivnost, niska ili visoka temperatura, nailazimo na mikrobiološki život u nekom obliku“, kaže Mandel za Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si navodi i da Juice neće loviti „vanzemaljske ribe“, već će ustanoviti da li skrivena voda ispunjava uslove za postojanje jednostavnih mikroorganizama.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije