Foto: AFP / AFP / Profimedia, Alexander Polyakov / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Život ruskog lidera Vladimira Putina oduvek je bio u centru pažnje, a možda je još više od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Svakodnevno se otkrivaju detalji iz njegovog privatnog i porodičnog života, ali i u vezi njegovog političkog uspona. Britanski tabloidi sada pišu kako je ruski predsednik jednim videom sklonio čoveka koji mu je smetao na putu ka Kremlju.

Nakon diplomiranja, Putin je primljen u KGB, a od 1985. do 1990. bio je na dužnosti u Drezdenu u Istočnoj Nemačkoj. Nakon pada Berlinskog zida, vraćen je u Sovjetski Savez.

Početkom 1990. godine Putin je radio kao asistent na matičnom lenjigradskom univerzitetu na kom je diplomirao, gde je vice-rektor bio Jurij Molčanov, a rektor Stanislava Merkurnjeva.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Korak po korak

Merkurnjev je kasnije preložio Anatoliju Sobčaku, koji je postao gradonačelnik Sankt Peterburga, da angažuje Putina kao pomoćnika za pravna pitanja. Maja 1990. godine Sobčak angažuje Putina na mesto savetnika predsednika Lenjingradskog Gradskog veća. Tu je Putin zagazio u politike vode.

Anatolij Sobčak Foto: YURI GRIPAS / AFP / Profimedia

Kada je Sobčak otišao iz kabineta 1996. godine, preporučio je Putina ruskom lideru Borisu Jeljcinu koji mu je dao posao u odeljenju za imovinu Kremlja. Tajming je bio slučajan, ali tada je nova klasa oligarha počela da se bogati na uštrb ruskog naroda.

Kada su Jeljcinova popularnost pala, oligarsi su tražili nekog pouzdanijeg. Tada je Putin došao u fokus. On je 1998. godine postavljen za šefa FSB-a, ruske obaveštajne službe.

Foto: IVAN SEKRETAREV / AFP / Profimedia

Istraga Skuratova i sporni snimak

Tada je glavni tužilac u Rusiji Jurij Skuratov istraživao mutne poslove sa Jeljcinom. Istraživao je brojne korumpirane zvaničnike uključujući i Aleksa Mamuta i Pavela Borodina, kao i Vladimira Putina.

Jurij Skuratov Foto: Alexander Polyakov / Sputnik / Profimedia

Sledeće godine, 1999, ruski TV gledaoci širom zemlje su u udarnom terminu mogli da pogledaju snimak na kojem se nalazio čovek koji je ličio na Skuratova, a koji je bio u krevetu sa dve mlade žene za koje je rečeno da su prostitutke.

Skuratov je negirao da je on čovek na snimku, ali je njegova karijera bila završena, a istraga zatvorena.

PROČITAJTE JOŠ:

Isplata je usledila ubrzo. Jeljcin je Putina postavio za izvršioca dužnosti premijera. Potom je njegova kandidatura za predsednika 2000. godine prošla besprekorno. Bio je vrlo popularan među biračkim telom, a prepreke više nije bilo.

Skuratov je otpušten 2000. godine, nakon što je odslužio suspenziju zbog optuživanja najviših zvaničnika za korupciju. Iste godine, kandidovao se za predsednika. Kampanja mu se uglavnom bazirala na tome da popravi štetu koja je naneta njegovoj reputaciji. Trudio se da se predstavi kao pristojan, porodičan čovek i veran muž, koji je bio žrtva laži i izmišljotina.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)