Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Prema izvorima portala Meduza, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu jako je stalo da niko od njegovih generala u Ukrajini ne dobije veći publicitet. Naime, postoji šansa da bi mu mogli otkazati poslušnost u slučaju da postanu popularni.

Provladini mediji redovno govore o podvizima ruske vojske u Ukrajini, ali retko spominju postupke zapovednika, objašnjava Meduza u analizi aktualne ruske propagande kad je reč o spominjanju zapovednika „specijalne operacije“. Štaviše, čini se da je uloga generala ili da sami primaju nagrade od Vladimira Putina ili da ih dele podređenima. Nije to slučajno, doznaje Meduza – Putin to ne želi, prenosi Jutarnji list.

Meduza tvrdi kako su joj tri izvora bliska predsedničkoj administraciji potvrdila kako se Putin boji da bi neki ruski generali mogli steći preteranu popularnost. Zbog toga mediji pod kontrolom vlasti gotovo uopšte ne izveštavaju o delovanju vojnog vrha na frontu. Istovremeno se priče o podvizima vojnika te nižih i srednjih zvaničnika redovno pojavljuju u saopštenjima koja prenose ruski mediji.

Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Generali u najboljem slučaju postaju učesnici nagrađivanja vojnika za „ispunjavanje zadataka vrhovnog zapovednika“ ili sami dobijaju nagrade od predsednika.

Titulu Heroja Rusije, piše Meduza, dobili su general-pukovnik Aleksander Lapin i general-bojnik Esedula Abačev. Kako proizlazi iz Putinovog razgovora sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, do dodele generalima došlo je zbog činjenice da je Rusija preuzela kontrolu nad Luganskom oblasti početkom jula.

U nalogu za odlikovanje stoji da su Lapin i Abačev odlikovanja dobili za hrabrost i junaštvo iskazano u obavljanju vojne dužnosti, ali u čemu su se ta hrabrost i junaštvo tačno sastojali – nije navedeno.

Foto: EPA/EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

Jedan od izvora Meduze ističe da se Putin dobro seća devedesetih i ne želi da se u zemlji pojavi drugi general Lebed.

Tokom svoje vojne karijere general-pukovnik Aleksander Lebed zapovedao je, između ostalog, 106. vazdušno-desantnom divizijom u Tbilisiju 1989. i u Bakuu u januaru 1990., a takođe je služio i kao zapovednik 14. gardijske zborne jedinice vojske stacionirane u Pridnjestrovlju. Sukob na području Pridnjestrovlja je zamrznut, a Moldavija i vlasti nepriznate republike potpisale su primirje. Godine 1994. general Lebed nazvao je ulazak ruskih trupa u Čečeniju „gluposti i glupošću“, došavši u sukob s ruskim ministrom odbrane Pavlom Gračevom. Godinu posle dao je ostavku i nastavio političku karijeru.

Na izborima 1995. blok konzervativnih političara Sergeja Glazjeva, Dmitrija Rogozina i Aleksandera Lebeda nije prešao prag od pet odsto potreban za ulazak u Dumu, ali je sam general ušao u parlament. Sledeće godine Lebed se kandidovao na predsedničkim izborima i bio je treći s 14,7 odsto glasova. U drugom krugu podržao je predsednika Borisa Jeljcina, dobivši u zamenu mesto šefa ruskog Saveta bezbednosti. U tom svojstvu potpisao je mirovne sporazume s vođstvom Čečenije.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Dve godine poslije general Lebed izabran je za guvernera Krasnojarskog kraja, a četiri godine posle, 2002., poginuo je u helikopterskoj nesreći.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim Lebeda, generali Genadij Trošev, Vladimir Šamanov, Viktor Kazancev i Konstantin Pulikovski stekli su slavu tokom čečenskih pohoda. Bili su javne osobe i često se pojavljivali u vestima, prilično nezavisni u svom delovanju. Takvih medijskih istaknutih generala nema u ratu s Ukrajinom. Štaviše, propagandni mediji niti ne javljaju ko je tačno na čelu ruske vojske.

Ministar odbrane Sergej Šojgu dobio je određenu pažnju. Na primer, nedugo nakon početka rata tri nedelje se nije pojavljivao u javnosti, a na front je prvi put otišao tek u junu.

„Dovoljno Rusa podržava operaciju. Kad bi general stalno bio u središtu pažnje odnosno često u vestima, neizbežno bi postao popularan. Postao bi kreator pobeda. Nikad se ne zna čime takva popularnost može rezultirati“, rekao je izvor blizak predsedničkoj administraciji, piše Meduza.

Meduzin izvor je dodao da su 90-ih generali mogli značajno uticati na političku situaciju, koristeći svoju slavu kao resurs.

„Sad bi takva ličnost mogla reći: Idemo svim silama na Kijev. Ili obrnuto – vreme je da razmislimo. Mnogi bi poslušali ratnog generala. To u Kremlju nikome ne treba. A ima puno zvaničnika i vojnika, o njima možete govoriti beskrajno“, zaključio je izvor.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar