Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je govorio danas na otvaranju izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

PROČITAJTE JOŠ:

Izložba organizovana uz pomoć Balkanske istraživačke mreže i Ambasade Holandije obuhvata stotinu ličnih priča osoba koje su preživele genocid u Srebrenici, snimljenih u protekloj godini, kao i artefakte i predmete koji su pripadali žrtvama.

Visoki predstavnik je istakao važnost procesa pomirenja u bosanskohercegovačkom društvu i odnosa prema žrtvama i osobama koje su preživele genocid u Srebrenici, kao i sve druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

„Ne smemo dozvoliti da sećanje na žrtve izbledi, da ga se okalja ili negira. Žrtve nisu samo brojke, već osobe sa svojim životnim dostignućima, kao i težnjama i snovima koji su ostali neostvareni. To je osnovni civilizacijski standard i ko god želi da bude smatran delom civiliziranog svijeta ne bi trebao imati problema s tim“, rekao je visoki predstavnik Šmit, prenosi Klix.ba.

Proučavati ono što se dogodilo i zašto se dogodilo ne znači živeti u prošlosti. Radi se o utvrđivanju pravde i istine kako bi pomirenje imalo šansu i kako bi ljudi mogli živeti mirno u sadašnjosti i budućnosti.

„Nasleđe današnje generacije treba biti da budućim generacijama ne ostavi prepreke u razumevanju onoga što se dogodilo u prošlosti. Kada poznajemo činjenice i ono što se dogodilo, imamo bolje izglede za dobru budućnost bosanskohercegovačkog društva, posebno za porodice žrtava i sve preživele“, zaključio je visoki predstavnik.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar