Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Skaj njuz donosi tekst o atmosferi u Moskvi, u kojem se navodi kako glavni grad Rusije može biti zadivljujuć u jesen, kada su moskovski parkovi prepuni jesenskih boja pod plavim nebom, kao poslednji veličanstveni bljesak prirode pre nego što zima pokuca na vrata, ali da se ove godine iza svega toga kriju rastući strah i napetost.

Da nema džambo plakata koji slave heroje ruske „specijalne vojne operacije“, ni po čemu se ne bi moglo znati da se radi o glavnom gradu zemlje koja je u ratu. Život na ulicama Moskve, kako se navodi, teče dalje, ali ispod privida normalnosti krije se sve zlokobnija atmosfera. Na ulicama je osetno manje ljudi, pogotovo muškaraca u godinama u kojima su sposobni za vojsku i borbu. Stotine hiljada Rusa pobeglo je iz zemlje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju“.

Mnogi koji su ostali sada nerado napuštaju svoje domove u strahu da će ih bezbrojne kamere u Moskvi zabeležiti pomoću tehnologije prepoznavanja lica. Putinova mobilizacija pomela je muškarce u invalidskim kolicima, starije osobe, čak su i mrtvi dobili pozive – niko nije siguran, prenosi Jutarnji list.

Foto:Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Rusi su umorni

Porodice u Moskvi strahuju od kucanja na vrata nakon čega bi otac, sin ili suprug mogli biti odvedeni u kampove za obuku kao priprema za rat koji ne razumeju i za koji nemaju uverljivo objašnjenje. Takođe, Moskovljani znaju da stvari u Ukrajini ne idu dobro jer zašto bi inače njihovom predsedniku trebale stotine hiljada dodatnih vojnika.

Putin je svoju „specijalnu vojnu operaciju“ prodao građanima kao nešto jako daleko, u kojoj se bore profesionalni vojnici i vojnici na ugovor. Oni koji su dovoljno zavedeni da i dalje veruju u to dobili su ove nedelje još jedan takav mig.

Putin je učinio nešto što nijedan drugi ruski predsednik nije učinio od Drugog svetskog rata proglasivši ratno stanje. Učinio je to na teritorijama koje je ukrao Ukrajini, ali je takođe odobrio i neku vrstu puzajućeg „ratnog zakona“ u ostatku Rusije.

Foto: Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Lokalnim je ruskim vladama dao ovlašćenja da kontrolišu kretanje, okupljanja, komunikaciju, saobraćaj, čak i ovlašćenja za preseljenje ljudi. Sa zakona osmišljenih samo za ratno stanje skinuta je prašina kako bi se vladi dalo više kontrole ukoliko joj to zatreba.

Rusi su, navodi Skaj njuz, umorni kada ih stranci pitaju zašto to trpe – protesti su brutalno razbijeni, policija sada rutinski zaustavlja ljude na ulicama kako bi proverila ima li na njihovim telefonima buntovničkog sadržaja. Rusija uvozi tehnologiju nadzora iz Kine koja bi u ne tako dalekoj budućnosti mogla svako neslaganje učiniti nečim što je stvar prošlosti, a revoluciju ili promenu režima nemogućim.

Ne nazire se kraj jer više nije jasno koji je cilj

Moskovljani znaju da može biti samo gore, kao i vladino gušenje društva i ekonomski učinak ovog rata. Rusi su se nosili sa sankcijama bolje nego što su se zapadni kreatori politike nadali, ali sada ih itekako osećaju – cene rastu, a tu su nestašice mnogih roba. Naziru se aveti inflacije.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Oni dovoljno stari sećaju se 70-ih godina prošlog veka i strahuju od povratka tih dana.

PROČITAJTE JOŠ:

No, u sovjetsko vreme barem je postojala ideologija u koju su mnogi verovali, a ovoga puta tu je samo car sa svojim grotesknim fantazijama o velikoj Rusiji te ambicije i pohlepa korumpiranih staraca oko njega.

Ne nazire se kraj jer više nije jasno koji je cilj. Prvobiti ruski ratni ciljevi nisu ostvareni. Pitanje je je li ih Putin zamenio nekim drugim ciljem s kojim bi se zadovoljio ili će to trajati unedogled, dok Rusija tone u trajnu zimu represije i privrednog pada, zaključuje se u tekstu Skaj njuza.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar