Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je dogovorila da privremeno prihvati 186 građana Avganistana, koji napuštaju tu zemlju nakon što su je osvojili talibani.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako se precizira, trenutno se koordinira i utvrđuju se detalji za prijem šest žena i dece, ili članova porodica zaposlenih u Misiji UN, kao i oko 180 građana, žena, dece zaposlenih ili članova porodica radnika humanitarnih organizacija, organizacija za ljudska prava, novinarskih i drugih udruženja koja su prethodnih 20 godina radili na održavanju mira u Avganistanu.

Vreme poletanja tih izbeglica iz Avganistana, dodaje se, još ne može da se utvrdi zbog uslova na aerodromu u Kabulu, ali se očekuje da će stići narednih dana.

Planirano je da ti humanitarci, zaposleni u organizacijama za ljudska prava i članovi njihovoih porodica stignu na aerodrom u Skoplju, nakon čega će biti upućeni u 14-dnevni karantin zbog prevencije kovida, a za one koji nisu vakcinisani biće organizovana vakcinacija.

Vlada Severne Makedonije ističe da radi na obezbeđivanju smeštaja za te Avganistance u motelima, odmaralištima i hotelima, za šta će troškove snositi međunarodne humanitarne organizacije i SAD.

„Smeštaj i preuzimanje lokalnog stanovništva će biti na ograničen vremenski period, sve dok ne bude obezbeđen njihov transfer u SAD ili u treće zemlje, što će biti utvrđeno sa našim strateškim partnerima i sa međunarodnim organizacijama“, navodi se u saopštenju vlade Zorana Zaeva.

Premijer Severne Makedonije najavio je juče da je njegova zemlja spremna da prihvati civilne izbeglice iz Avganistana koji su poslednjih 20 godina radili na stvaranju mira u toj zemlji u skladu sa svojim mogućnistima i potrebama.

„Severna Makedonija će kao članica Nato preuzeti solidarnu odgovornost da privremeno prihvati civilno stanovništvo Avganistana, koje je prethodnih 20 godina radilo na miru u toj zemlji i bilo lokalna podrška savezničkim Nato snagama, uključujući i našu armiju“, rekao je Zaev.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram