Vendi Raš, supruga direktora kompanije "OceanGate"-a Stoktona Raša, čija je podmornica Titan vodi nestala kod olupina Titanika, potomak je bogatog para iz Njujorka koji se utopio na poznatom brodu 1912. godine. Njeni prababa i deda, Isidor i Ida Štraus, poginuli su u pomorskoj katastrofi, a Isidor je bio i suosnivač poznate robne kuće Macy's.

Par je prikazan i u filmu „Titanik“, Džejmsa Kamerona, a u pitanju je čuvena scena gde leže zagrljeni na krevetu dok brod tone.

Kako je poznato, paru su bila ponuđena mesta u čamcu za spasavanje, Idi jer je žena, a Isidoru kao bivšem kongresmenu i suvlasniku robne kuće. Međutim, Isidor je to odbio, jer nije hteo da uđe u čamac dok ne budu spasene sve žene i deca. Ida je odbila, jer nije želela da ode bez svog muža sa kim je bila u braku 40 godina.

Svoj kaput od nerca dala je svojoj služavki, Elen Bird, koja je pristala da ode na čamac za spasavanje.

Vendi Raš je njihov potomak i rođena je kao Vendi Holings Vejl. Udala se za inženjera i preduzetnika Stoktona Raša 1986. godine. Njen muž je 2009. godine osnovao „OceanGate“, a Vendi je od tada tri puta posetila olupinu Titanika. U muževljevoj kompaniji radi kao PR.

Stokton je školovan na Prinstonu, a radio je na borbenim avionima i u početku je želeo da ode na Mars, ali ljubav prema vodi je prevladala.

Nestala podmornica Foto: OceanGate Expeditions via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Trenutno, potraga za nestalom podmornicom i dalje traje i spasilačke ekipe sada imaju još samo nekoliko sati pre nego što petoro ljudi ostane bez kiseonika.

Pročitajte još...

To će se, prema predviđanjima stručnjaka, dogoditi u toku današnjeg dana, a ključni problem je – kako doći do podmornice.

U međuvremenu, pet putnika iz podmornice imaju sve manje vremena, a kako bi uštedeli kiseonik, primorani su da praktično ne govore.

Sve informacije o nestaloj podmornici, pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar