Britni Grajner Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Ruski sud odbio je danas žalbu američke košarkašice Britni Grajner na devetogodišnju kaznu zatvora zbog posedovanja droge.

Košarkašica Finiks Merkjurija i dvostruka olimpijska šampionka osuđena je 4. avgusta na zatvorsku kaznu od devet godina zbog posedovanja i krijumčarenja droge.

„Predsednik Bajden je bio vrlo jasan da Britni mora odmah da bude puštena. Ona je nepropisno zatvorena, pod neprihvatljivim okolnostima, i danas je morala da trpi još jedan lažni pravni postupak“, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Grajner je uhapšena na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara pošto su u njenom prtljagu pronađeni vajp ketridži koji su sadržali ulje hašiša, samo nekoliko dana pre ruske invazije na Ukrajinu.

„Nadam se da će sud korigovati ovu presudu jer je bila veoma, veoma stresna i veoma traumatična za moje psihičko stanje. Ne razumem ovako oštru presudu. Ljudi su za mnogo teža dela dobijali manje kazne“, izjavila je Grajner pred početak današnjeg procesa.

„Želim da sud razmotri oslobađajuću presudu. Oči celog sveta su usmerene na ovaj slučaj. Okrutnost ove presude ne pogađa samo učesnike suđenja, već i ljude širom sveta“, izjavio je Aleksandar Bojkov, jedan od advokata Grajner.

Grajner (31) je tokom suđenja priznala krivicu, ali je rekla da nije imala nameru da počini krivično delo.

***

BONUS VIDEO: Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar