Britni Grajner Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Ispašta zbog političkog nadmetanja Rusije i SAD

Britni Grajner, čuvena američka košarkašica, osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od devet i po godina, a suđeno joj je zbog krijumčarenja droge.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je saopštila Ana Sotnikova, sudija iz Himkija, ruskog grada u kom je suđeno košarkašici Jekaterinburga, Grajner će iza rešetaka provesti punih devet godina.

Poznata košarkašica je uhapšena još 17. februara, dugo je bila u pritvoru, a pred sudom nije dočekala ono čemu se nadala. Ona je uhapšena na moskovskom aerodromu, pošto joj je u ručnom prtljagu pronađeno nekoliko elektronskih cigareta sa tečnošću neobičnog mirisa, a kasnije se ispostavilo da je to ulje kanabisa, navela je ruska carinska služba.

Bez obzira što su to bile minimalne doze, ruski sud nije imao milosti, a mnogi su to povezali sa zategnutim odnosima Rusije i SAD, pogotovo od početka rata u Ukrajini.

Grajner je priznala da je ulje kanabisa bilo njeno, ali da se greška dogodila jer se pakovala na brzinu pre puta u Rusiju. Tokom procesa suđenja njeni lekari su svedočili da joj je kanabis prepisan kao lek, pokušali su na taj način da je izvuku iz problema, međutim, Rusija nije popustila. U Rusiji je takvo lečenje strogo zabranjeno, te su svi pokušaji da se izvuče pali u vodu.

„Nisam želela da povredim bilo koga, nikada nisam želela da ugrozim rusko stanovništvo, i nikada nisam želela da prekršim bilo kakav zakon. Napravila sam iskrenu grešku i nadam se da vaša presuda neće ujedno i značiti kraj mog života ovde“, rekla je ona u emotivnom obraćanju.

Iako je presuda doneta, još uvek postoji šansa da se Grajner izvuče i ode iz Rusije.

Britni Grajner Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Mnoge poznate ličnosti u Americi pomno su pratile tok suđenja, pa je od tamošnjih vlasti traženo da se aktivno uključe i ponude rešenja kako bi se košarkašica bezbedno vratila u zemlju.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je prošle nedelje razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, u vezi sporazuma prema kojem bi Grajner i Pol Vilan (služi kaznu zatvora od 16 godina zbog špijunaže) bili oslobođeni. Razgovor Lavrova i Blinkena bio je prvi između Vašingtona i Moskve od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini krajem februara. Ruska strana je u pregovorima tražila da u razmeni zatvorenika bude pušten trgovac oružjem Viktor But, koji je uhapšen u Americi zbog oružja.

Lavrov je nakon presude istakao da je Rusija spremna da razgovara o razmeni zatvorenika.

„Spremni smo da razgovaramo o tom pitanju, ali samo u okviru kanala (komunikacija) koji su dogovorili predsednici (Vladimir) Putin i (Džozef) Bajden“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Kambodži.

On je rekao da postoji specijalni kanal koji su predsednici dogovorili i da uprkos nekih javnih izjava taj kanal je i dalje poptpuno aktuelan.

„Ako Amerikanci odluče i dalje da učestvuju u javnoj diplomatiji i daju bombastične izjave… to je njihova stvar i čak njihov problem“, rekao je Lavrov navodeći da Vašington „ne uspeva“ da radi „smireno i profesionalno“ na brojnim pitanjima.

Koliko je ovo pitanje važno za odnose Rusije i SAD pokazuje i činjenica da se i predsednik SAD Džozef Bajden brzo oglasio.

„Državljanka SAD Britni Grajner osuđena je i to je još jedan podsetnik na ono što svet zna, Rusija je nelegalno zatvorila Britni. Ovo je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi – kako bi mogla da bude sa svojom suprugom, voljenima, prijateljima i saigračima. Moja administracija će nastaviti neumorno da radi i koristi svaku priliku da dovede Britni i Pola Vilana kući sigurno i što je pre moguće“, naveo je Bajden.

Grajner je od 2013. godine član Finiks Merkjurija, sa kojim je 2014. godine osvojila WNBA ligu. Kako je ostavila dubok trag u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi, WNBA i NBA su odlučili da je podrže u verovatno najvažnijoj borbi u životu.

Komesari WNBA i NBA, Keti Engelbert i Adam Silver, izdali su saopštenje povodom presude za Britni Grajner.

„Presuda je nepravedna i nesrećna, ali ne i neočekivana, jer je Britni Grajner pogrešno osuđena. Posvećenost WNBA i NBA njenom sigurnom povratku nije nestala, nadamo se da se bliži kraj procesu njenog konačnog povratka u SAD“, pisalo je u zajedničkom saopštenju.

Još uvek se ne zna kakva će biti konačna presuda, jer se situacija u vezi nje može promeniti svakog momenta, ali nesumnjivo je da će obe strane (Rusija i Amerika) morati da sednu za pregovarački sto.

Grajner je visoka 206 centimetara, teška oko 93 kilograma, a ima 31 godinu, stoga je nesumnjivo da bi još neko vreme mogla da igra košarku na vrhunskom nivou. Ono što je zanimljivo vezano za nju je to da je bila prvi pik na draftu 2013. godine, a brzo je postala i prva žena koja je zakucala iz skoka sa dve ruke u WNBA.

Tokom pauze u WNBA oprobala se i u kineskom Žežang Golden Bulsu, a od 2014. godine igra i za Jekaterinburg (što joj je na kraju i „došlo glave“).

Zbog visine i snage poznata je kao dominantna pod obručem, a osam puta je bila učesnik Ol-stara. Pored toga uspela je dvaput da bude najbolji strelac lige (2017. i 2019. godine), a čak osam puta najuspešniji bloker. Po tri puta je uvrštena u najbolji i drugi najbolji tim lige, a dva puta je osvojila nagradu za defanzivnu igračicu godine.

Što se uspeha u Rusiji tiče, sa Jekaterinburgom je tri puta osvajala nacionalni šampionat, četiri puta Evroligu i jednom Kup Rusije.

Prvi veliki uspeh sa reprezentacijom SAD napravila je 2014. godine kada je osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Ta titula odbranjena je i 2018. godine u Španiji, a još dva zlata pokupila je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i Tokiju.

Jednu od najboljih WNBA sezona imala je upravo prošle godine kada je prosečno beležila 20,5 poena uz 9,5 skokoa i 2,7 asistencija.

Kada se pogledaju svi sportski rezultati koje je napravila biće velika šteta ako se karijera jedne ovako uspešne košarkašice završi u zatvoru.

Osim svojim igrama na parketu, Grejner je privukla pažnju javnosti i zbog toga što ima suprugu. Šarel i Britni ozvaničile su brak u junu 2019. godine, a tokom suđenja Šarel je bila izuzetno požrtvovana te je svakodnevno vršila pritisak na američke vlasti.

Šarel je inače sa Britni studirala na Bejloru, a kasnije se nije otisnula u sportske vode, već je postala profesorka matematike. Pored toga ona je i influenserka, a na Instagramu je prati skoro 90.000. ljudi.

BONUS VIDEO Nikola Jokić na okupljanju reprezentacije Srbije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar