Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Ruska policija zaplenila je pacifističke natpise od 77-godišnje slikarke, dan nakon otvaranja njene izložbe u Sankt Peterburgu, saopštila je ruska opoziciona partija u čijim prostorijama je izložba postavljena. Otvorenu u prostorijama lokalnog ogranka opozicione stranke YABLOKO, izložbu je činilo dvadesetak natpisa i slika koje je Jelena Osipova uradila od 2014. do 2022. godine.

Poznata kao „savest Sankt Peterburga“, Osipova je žestoki protivnik svakog rata.

„Policija je zaplenila pacifističke slike Jelene Osipove“, saopštila je stranka. Dodaju da je policija upala u prostorije lokalnog ogranka stranke tvrdeći da je primila pretnju bombom.

Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Iako bomba nije pronađena, policija je pronašla crteže.

„Policija je oduzela umetnička dela i odnela, a da ih nije ni upakovala kako treba“, navodi se u saopštenju YABLOKO.

Žestoki protivnik Putinove politike

Među njima je i delo „Oči savesti” koje prikazuje lice devojčice sa velikim očima, a pri dnu je rečenica na ruskom i ukrajinskom jeziku: „Mama, ja se bojim rata”.

Režim ruskog predsednika Vladimira Putina pojačao je represiju protiv svojih kritičara od početka ruske ofanzive na Ukrajinu u februaru prošle godine. Donet je zakon koji predviđa kaznu od 15 godina zatvora za objavljivanje bilo kakve „lažne“ informacije o ruskoj vojsci.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Osipova je već nekoliko godina poznata kao žestoki protivnik politike Vladimira Putina i svakog oružanog sukoba, piše Index. Svojim umetničkim delima prvi put je poslala pacifističku poruku 2002. godine, nakon što su čečenski teroristi zarobili posetioce moskovskog pozorišta Dubrovka.

Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Od tada je malo koji protest u Sankt Peterburgu prošao bez nje. Policija ju je više puta hapsila i oduzimala joj dela.

***

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar