Sergey Skvortsov Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Švedske vlasti uhapsile su u utorak dve osobe pod sumnjom za špijunažu. Uhapšeni su u raciji na području glavnog grada Štokholma. Vlasti nisu dale mnogo detalja o slučaju, a švedski mediji su citirali svedoke koji su opisali kako se elitna policija spuštala iz dva helikoptera Blek Hok kako bi uhapsila par koji je navodno špijunirao za Rusiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako su kasnije preneli britanski mediji, uhapšeni su muž i žena Sergej Skvorcov (59) i Elena Kulkova (58). Njihova imena su potvrdili i ruski centar za dosije i švedski Ekspresen. Ističe se da je par u Švedsku stigao krajem 1990-ih.

Policija je navodno upala u dom para u zoru, a dramatično hapšenje naizgled normalnog ruskog para koji živi u bogatom švedskom predgrađu bi mogao da baci novo svetlo na mrežu špijuna ruskog predsednika Vladimira Putina.

Upad u vilu ruskog para u utorak u šest ujutru u bogatoj oblasti na ostrvu Varmdo u blizini švedske prestonice, šokirao je meštane. Svima je delovalo da su Sergej i Elena iz Moskve normalan par, kao i svaki drugi, a ovaj slučaj posebno je šokirao njihove komšije, prenosi britanski Ekspres.

Sergey Skvortsov Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Međutim, čini se da se ispod „prijateljske površine“, krio par koji je vodio dvostruki život. Naime, sumnja se da su radili kao špijuni za Kremlj. Sumnje su navodno bile toliko jake da je cela operacija tempirana da traje manje od jednog minuta kako par ne bi stigao da uništi eventualne dokaze.

Policajci iz elitne jedinice su ušli u kuću kroz prozore i brzo uhvatili par, rekao je Stefan Hektor, šef nacionalne policijske uprave, prenosi britanski Tajms.

Skvorcov, koji je u pritvoru, optužen je da je najmanje deset godina obavljao „nezakonite špijunske aktivnosti“. Navodi se da mu je pomagala Kulkova. Ona je puštena uz kauciju, a oboje su odbacili optužbe koje im se stavljaju na teret.

„Jedan od privedenih osumnjičen je za otežane nezakonite obaveštajne aktivnosti protiv Švedske i teške nezakonite obaveštajne aktivnosti protiv strane zemlje. Drugi je osumnjičen za pomaganje i podržavanje”, navodi se u saopštenju policije, piše portal Novaja Gazeta Evropa.

Švedski list Aftonbladet, tvrdi da je Skvorcov uspešan šef tehnološke kompanije, imao veze sa vojno-obaveštajnom službom u Rusiji – GRU i da ima čin pukovnika.

Par navodno ima nekoliko kompanija u Švedskoj – bavili su se brodskom i avionskom opremom, IT uslugama i kao i komercijalnim projektima. Švedski obaveštajci tvrde da je Sergej počeo obaveštajne aktivnosti protiv SAD 2013. godine, a protiv Švedske 2014. godine. Te godine su kupili i velelepnu vilu u predgrađu Stokhoma.

PROČITAJTE JOŠ:

Par je navodno bio u bliskim odnosima sa bivšim šefom švedske obaveštajne službe, što je izazvalo šok u tamošnjoj javnosti.

Hapšenje ruskog para je došlo u vreme pojačanih švedsko-ruskih tenzija, pošto Švedska teži da uđe u NATO.

Ovaj događaj bacio je novo svetlo na suđenje dvojici braće iranskog porekla, koji su takođe optuženi da su u Švedskoj špijunirali za Rusiju i njenu vojno-obaveštajnu jedinicu GRU.

Pejman Kija (42) i Pajam Kija (35) pojavili su se pred sudom u Stokholmu kako bi se suočili sa optužbama da su zajedno radili na prenošenju informacija Rusiji između 28. septembra 2011. i 20. septembra 2021. godine.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar