Marina Ovsjanikova Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Rusija je Marinu Ovsjanikovu, bivšu urednicu državne televizije koja je prekinula emitovanje vesti u znak protesta protiv rata u Ukrajini, stavila na poternicu nakon što je navodno pobegla iz kućnog pritvora.

Ovsjanikova, koja je rođena u Ukrajini, privukla je pažnju svetske javnosti u martu nakon što je upala u studio Prvog kanala, njenog tadašnjeg poslodavca, kako bi osudila rat u Ukrajini tokom emitovanja emisije i pokazala poster s natpisom „nema rata“.

Nakon ovog čina bunta, ona je kažnjena sa 30.000 rubalja zbog kršenja zakona o protestima.

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruska novinarka je, međutim, nastavila da protestuje protiv rata u Ukrajini i optužena je u avgustu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci jer je tokom svog protesta na nasipu reke Moskve nasuprot Kremlja držala plakat na kojem je pisalo „Putin je ubica, njegovi vojnici su fašisti“.

Nakon toga je stavljena u kućni pritvor dok je čekala suđenje, nakon koga joj je pretilo do 10 godina zatvora ako bi bila proglašena krivom.

Bivši suprug Ovsjanikove rekao je u subotu pobegla iz kućnog pritvora zajedno sa njihovom maloletnom ćerkom.

„Moja bivša supruga je sinoć napustila mesto kućnog pritvora koe joj je sud odredio i nestala sa mojom 11-godišnjom ćerkom u nepoznatom pravcu“, rekao je Igor Ovsjanikov, koji je zaposlen u ruskoj državnoj novinarskoj kući RT.

Gde se Ovsjanikova nalazi trenutno nije poznato i ona je danas dodata na listu begunaca Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

***

BONUS VIDEO: Tenkovska odbrana Donbasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar